Sari la conținut

Contraceptivele pot provoca probleme grave de vedere

Vezi gGalerie foto

Administrararea anticonceptionalelor pe o perioada mai mare de trei ani dubleaza riscul de glaucom, boala care poate duce la orbire.

Pentru prima data, o cercetare stintifica a asociat administrarea de pastile contraceptive cu riscul de a dezvolta glaucom. Oamenii de stiinta le recomanda ginecologilor si oftalmologilor sa-si avertizeze pacientele cu privire la acest efect secundar al pilulelor, despre care s-a vorbit si se stie prea putin.

Femeile care iau contraceptive orale pe o perioada de trei sau mai multi ani ar trebui sa isi testeze vederea si sa mearga regulat la oftalmolog, este sfatul si avertizarea medicilor oftalmologi care au stabilit o legatura certa intre riscul de a dezvolta afectiuni oftalmologie grave si administrarea indelungata de pilule contraceptive.

Oamenii de stiinta au analizat datele studiului Sanatate Publica si Monitorizare Nutritionala, desfasurat in perioada 2005-2008, care a inclus 3.406 femei. Participantele care au luat anticonceptionale pe o perioada mai mare de trei ani au avut un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticate cu glaucom. Studiile anterioare au aratat ca estrogenul poate juca un rol important in aparitia glaucomului.

Cea mai intalnita forma a bolii - glaucomul cu unghi deschis - progreseaza destul de lent si nu are simptome evidente. Treptat, altereaza vederea, putand duce la orbire.
 

Citeste si:

Razboiul pilulelor contraceptive
Efectele secundare ale pilulelor contraceptive

 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!