Sari la conținut

De-asta ar trebui să încetați să întrebați: Un copil când faceți?

Aparent, o întrebare atât de inocentă: Și, un copil când faceți?!

Dar pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea, cuvintele acestea dor. Presează. Cauzează rușine. Dezamăgire.

Pentru că adevărul e că habar nu ai ce se ascunde în spatele răspunsului lor.

Ne mai bucurăm un pic de viață împreună.
Vrem să mai călătorim.
Mă concentrez asupra carierei, acum....

Toate aceste cuvinte ar putea sta, în fapt, în fața frazei: nu reușim să avem un copil. Sau tocmai ce am pierdut o sarcină! Sau o mulțime de alte aspecte care nu privesc pe nimeni altcineva.

Iată postarea mamei Adele Barbaro, The Real Mumma, pe una dintre retelele de socializare. Cuvintele ei au devenit virale, oferind suport cuplurilor care depun eforturi imense să conceapă.

Ne mai bucurăm un pic de viață împreună.
Vrem să mai călătorim.
Mă concentrez asupra carierei, acum.... 

Acestea sunt doar câteva dintre răspunsurile pe care le ofeream înainte (cu un zâmbet forțat), de fapt pentru a masca adevărul. N-am fost întotdeauna drăguță cu cei care mă întrebau. Într-o zi i-am și răspuns cuiva, într-un mod mai puțin politicos, “Nu mi-e ușor, știi?”. Era una dintre acele zile în care îmi venea ciclul… din nou. Alții îmi tot spuneau că nu o să fiu tânără mereu și că ceasul meu biologic ticăie. Și crede-mă, știam acest lucru. Doar că nu-mi doream să o mai aud și de la ceilalți. Uneori să concepi un copil nu este chiar atât de usor, mai ales dacă nu mai ai 17 ani și poț rămâne gravidă doar spunând-o, Uneori nu este ușor nici să păstrezi o sarcină, mai ales pentru că există tot mai multe femei care se luptă cu sindromul ovarelor polichistice, cu endometrioză etc.
 
Sotul meu, care este întotdeauna mai optimist decât mine, mi-a spus că vom face tratamentele de care va fi nevoie, că nu este un capăt de lume. Chiar am discutat deschis și despre opțiunea de a adopta un copil și ni s-a spus că, dacă ne înhamăm la asta, trebuie să avem multă răbdare.

Fertilizarea in vitro este dificilă, consumă timp, bani, este invazivă și un adevărat roller coaster emoțional. Procesul în sine, de fapt, m-a devastat Investești atât de mult în acest process, financiar și emotional, încât te consumă cu totul.
  
Atunci când te lupți cu imposibilitatea de a concepe un copil, ai impresia că toată lumea în jurul tău reușește acest lucru: toată lumea „rămane însărcinată”. Și la început îți este ușor, te bucuri pentru toți și reușești să porți acea mască de „femeie puternică”. Apoi începi să refuzi să te mai vezi cu cei care au copii și refuzi să mergi la zile de naștere de copii. Pentru că doare. Devenisem o nesuferită diserată și depresivă.

Dar un an mai târziu, într-o dimineață când mă pregăteam să merg la serviciu și mă așteptam ca un alt test de sarcină să fie „negativ”, s-a produs minunea. M-am dus la soțul meu, m-am așezat lângă el în pat, l-am privit, iar el mi-a zis: „Esti însărcinată, nu-i așa?”. Nu a trebuit să-i mai spun nimic, fața mea exprima totul.  Noi am fost printre cei „norocosi”.
 
Dar sunt multe cupluri care încearcă și se luptă ani întregi cu infertilitatea. Iar gândurile și inima mea se îndreaptă spre ei. Și mai sunt și cupluri care nu își doresc copii. Sau cupluri care nu reușesc să îl mai conceapă pe al doilea. Dar cei cărora le-a murit un copil, poate la naștere?

În cazul nostru, chiar dacă am am urmat procedee in vitro, chiar dacă ne-am chinuit enorm de mult să facem un copil, după nașterea lui nu a trecut mult timp până ce am auzit iar: Și, pe când al doilea? Iar acum, când am două minunății de copii și simt că familia noastră este, într-adevăr completă, întrebările nu contenesc să apară…
 
 De aceea, te rog, nu mai întreba niciodată o femeie „cand o să ai un copil?” sau un cuplu „cand o să aveți un copil?”, pentru că niciodată nu știi ce se află în sufletul lor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!