Sari la conținut

Lectia de anatomie: sistemul reproducator masculin

Sistemul reproducator masculin este format din penis, scrot si testicole, scopul sau fiind acela de a produce sperma, de a o imprastia si de a mentine productia de hormoni masculini, care regleaza fertilitatea. Asta stie toata lumea. Sa vedem ce nu se stie:

 

Cateva lucruri pe care, probabil, nu le stiai despre fertilitatea masculina:

  • Scrotul are si rolul de a regla temperatura testicolelor. Acestea trebuie sa stea la o temperatura usor mai scazuta decat restul corpului pentru ca sperma sa se formeze in conditii optime. Muschii din peretii scrotului ii permit acestuia sa se apropie de corp pentru o mai mare caldura si sa se indeparteze pentru racire.

 

  • corpul penisului este circular si format din 3 cilindri. Acestia contin spatii vaste care se umplu cu sange atunci cand penisul este erect.

 

  • prostata are rol important in sistemul reproducator masculin, fiind cea care produce lichidul seminal, cel care transporta spermatozoizii

 

  • sperma contine, printre altele, elemente necesare pentru a tine spermatozoizii in viata: zinc, fructoza, vitamina C, aminoacizi, enzime

 

  • ejacularea se poate face numai in urma organsmului.

 

  • lungimea penisului poate creste pana in jurul varstei de 35 de ani cand ajunge la maturitate. Dupa 55-60 de ani incepe sa se atrofieze si sa isi piarda capacitatea erectila.

 

  • fiecare ejaculare contine in mod normal intre 200 si 500 milioane de spermatozoizi. Acestia sunt cele mai mici celule din corpul uman.

 

  • spermatozoizii calatoresc intre 4 si 6 saptamani in tubul epididim (este un tub lung, rasucit, aflat deasupra fiecarui testicol) pentru a ajunge in afara testicolelor si astfel in lichidul seminal. Aceasta este calatoria lor de maturizare, testicolele neproducand spermatozoizi care sunt fertili. 

 

Cum functioneaza:

The Male Reproductive System from jayel laygo on Vimeo.

 

La final, un mic test: 

Numiti principalele parti ale sistemelelor reproducatoare masculine si femine din imaginea de mai jos.

Comparati apoi cu ce au reusit sa faca altii. Cum v-ati descurcat?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!