Sari la conținut

Maturarea in vitro (MIV)

Incerci de ceva vreme sa ramai insarcinata si linutele roz refuza sa se alinieze? Poti incerca acum o metoda alternativa de inseminare artificiala, mai ieftina decat fertilizarea in vitro.

Cuplurile care cauta ajutor in obtinerea unei sarcini la o clinica de fertilizare, dar sunt ingrozite de injectiile cu hormoni,  o sa poata incerca de acuma o noua metoda numita maturizarea in vitro (MIV), o procedura inventata in Statele Unite de specialistii de la Neway Fertility din New York City, medicii Jin-Ho Lim si Jesse Hade. 

Cum difera MIV de fertilizarea in vitro

Cu FIV, pacientele primesc injectii de doua-trei ori pe zi, intre noua si 15 zile, astfel incat sa poata dezvolta ovule mature, viabile. Medicii recolteaza ovulele, le fertilizeaza in laborator si le implanteaza, apoi pacienta primeste injectii suplimentare. Cu MIV, recoltarea se face cand foliculii si ovulele sunt imature, astfel incat acestea sunt foarte mici. Se matureaza intr-un recipient Petri in conditii de cultura speciala, care dureaza aproximativ 48 de ore, iar apoi sunt fertilizate. Pacienta trece printr-o cura scurta de trei zile de injectii cu hormoni, urmata de suplimentarea hormonala pentru a pregati mucoasa uterina pentru implantare. De acolo, procesul este similar cu FIV, dar fara injectii suplimentare.

Citeste aici si despre programul de fertilizare in vitro din Romania.

Riscurile pentru sanatate sunt aceleasi in cazul ambelor proceduri: exista o sansa mica de infectie (1 50.000 de cazuri), in jurul locului in care se face punctia. In Statele Unite este considerata inca o metdoda experimentala. Nu toate clinicile ofera aceasta procedura probabil si pentru ca implica cateva provocari de ordin tehnic. In Asia, Europa si Canada MIV este mult mai  des folosita decat in Statele Unite. In general, ratele de succes ale procedurilor sunt comparabile, cu MIV la 75 la suta pentru femeile sub 35 de ani si FIV cu 77 la suta.

Care sunt cele mai mari avantaje ale MIV comparativ cu FIV?

Cel mai important beneficiu este reducerea costurilor; MIV costa in jur de 50-60% fata de pretul unei proceduri FIV. Nu exista, de asemenea, nici o intarziere in transferul embrionului de la laborator catre pacient – iar ovulele nu trebuie inghetate, cum se intampla uneori in timpul FIV. Si poti incerca MIV luna de luna, deoarece este nevoie de nicio pauza intre cicluri. Cu  FIV, trebuie sa astepti ca chisturile ovariene reziduale aparute din cauza hormonilor sa se resoarba.

Care sunt cele mai potrivite paciente?

MIV a fost proiectat initial pentru femeile cu un numar mare de ovule care nu au ovulatie, cum ar fi cele care au sindromul ovarului polichistic. Aceste femei nu dezvolta ovulele pe cont propriu, ceea ce le face potrivite pentru acest proces. Este de asemenea ideala pentru cele care au avut (sau pot dezvolta) boli sensibile la estrogen, cum ar fi cancerul de san sau o tulburare de coagulare a sangelui. In cazul lor este potrivita deoarece nu li se administreaza multe injectii cu hormoni.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!