Sari la conținut

Momentul potrivit pentru al doilea copil

Te intrebi daca este momentul potrivit sa mai ai un copil?  Care este timpul scurs ideal pana la procreerea celui de-al doilea copil este o intrebare al carui raspuns depinde de o multime de factori. Ce trebuie sa stii este ca nu exista raspuns corect sau gresit.

In momentul in care bebelusul tau pretios a trecut de la leganatul in brate la mersul pe jos, te-ai intrebat probabil daca nu ar fi un moment potrivit pentru a avea un al doilea copil. In timp ce doar tu si partenerul tau puteti decide momentul ideal pentru a face un al doilea copil, urmatoarele intrebari te pot ajuta sa stabilesti cel mai bun plan pentru familia ta:

 1. Te gandesti ca ar fi bine ca intre frati sa fie o diferenta mica de varsta pentru a fi parteneri de joaca?
 2. Vrei sa treci printr-o noua runda de nopti nedormite si de schmbat scutece cat mai repede, pentru a “scapa”?
 3. Sau vrei sa aloci un spatiu temporal mare intre sarcini pentru a te bucura in liniste de fiecare etapa de crestere a copilului mic, putand sa ii urmaresti fiecaruia cu grija evolutia?
 4. Iti place ideea ca intre copii sa existe o diferenta de varsta confortabila pentru a reduce la minimum riscul de frate rivalitate sau etapele de dezvoltare extrem de similare (comportament mimetic in cazul copiilor mici sau, mai complicat, al adolescentilor)?

Daca ai raspuns afirmativ la primele doua intrebari esti probabil gata sa faci saltul la copilul numarul doi. Daca ai raspuns afirmativ la ultimele doua intrebari, probabil ca trebuie sa astepti un pic mai mult inainte de a incepe sa te pregatesti pentru a doua sarcina. Desigur, exista si alti factori pe care trebuie sa ii iei in calcul când te hotarasti sa faci un al doilea copil: finantele, optiunile pentru ingrijirea copiilor, cariera ta, dar si dimensiunea apartamentului in care locuiesti.

Indiferent de scenariu pe care il alegi diferenta de varsta intre copii vine cu bucuriile si de capcanele sale. De exemplu, daca ai un duo in scutece, se vor juca impreuna atunci cand ajung la varsta de gradintita si vor fi mereu alaturi. In plus, nu va trebui sa cumperi diferite tipuri de jucarii sau sa le inventezi activitati separate pentru a-i distra. Nu uita totusi ca varstele apropiate ale copiilor inseamna multa oboseala pentru tine si posibilitatea aparitiei rivalitatilor intre frati.  Primii ani sunt cei mai grei din punctul de vedere al implicarii parintilor - dar totusi trec relativ repede (desi atunci numai repede nu ti se pare ca trec).

Pe de alta parte, o diferenta de varsta mai mare va diminua efortul fizic si iti va permite sa te concentrezi individual pe fiecare copil. Dar diferenta de varsta va insemna si ca cei doi nu vor fi cei mai buni parteneri de joaca (din cauza stadiilor diferite de dezvoltare) si nu va garanta faptul ca nu vor exista invidii si certuri intre ei. De asemenea, vei petrece mai multi ani in total ca parinte activ – ceea ce poate fi un plus sau un minus, in functie de planurile tale de viitor.

Cea mai buna veste: indiferent daca a doua sarcina vine imediat dupa prima sau cativa ani mai tarziu, ceea ce este sigur este ca va contribui la o familie mare si fericita!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!