Sari la conținut

Peste cinci ani o sa mai fii fertila?

Te-ai intrebat cat timp o sa mai fii fertila, sau daca peste cinci ani o sa mai poti concepe un copil? Daca aceasta este o intrebare care ti-a trecut prin cap si daca acesta este un lucru la care te gandesti, iata cum poti afla, singura, raspunsul.

1. Cati ani ai? Varsta este de departe cel mai mare factor care influenteaza fertilitatea, si chiar si cele mai avansate tratamente de infertilitate nu sunt intotdeauna in masura sa intoarca inapoi ceasul biologic. Varful de fertilitate este la 20 de ani si se mentine ridicat pana la 30 de ani de ani, dupa care incepe da scada. Dar, procesul de diminuare a fertilitatii este unul gradual. La varsta de 35 de aproximativ trei sferturi de femei vor putea concepe fara tratament, dar de 40 de ani, doar jumatate.
 
2. Fumezi? Daca da, iti sabotezi singura sansele de a ramane insarcinata. Expunerea la nicotina scade activitatea ovarelor. Fumatul poate devansa si varsta la care incepe menopauza. 
 
3. Ai o greutate normala? Greutatea influenteaza cu adevarat fertilitatea feminina doar in cazul in care ciclul menstrual este neregulat. Exista un cerc vicios: acumularea de grasime, sau din contra o greutate sub valoarea normala duc la variatii ale ciclului menstrual. O variatie de 10 kilograme in plus sau in minus de la greutatea normala este limita de la care pot sa apara efecte asupa fertilitatii.

4. Ce medicamente folosesti? Exista mii de medicamente care se pot lua fara prescriptie medicala. La fel si remediile naturiste si toate pot avea un efect asupra fertilitatii. Exista o clasa de medicamente care afecteaza productia de hormon luteinizant (LH) si hormon foliculostimulant (FSH) - elemente cheie in procesul ovulatiei. Din aceste categorii de medicamente fac parte cele care includ steroizi (pentru astm si artrita reumatoida), medicamente care contin metoclopramida (pentru tulburari gastro-intestinale) sau fenotiazina (pentru anxietate). Este foarte util discuti cu medicul tau despre impactul pe care aceste medicamente il pot avea asupra fertilitatii.

5. Ai avut vreodata o boala cu transmitere sexuala? Daca da, dar aceasta suferinta a fost depistata si tratata precoce nu iti va afecta capacitatea de a ramane gravida. In cazul in care o astfel de boala nu a fost tratata la timp, sau nu a fost tratata corect, poate duce la boala inflamatorie care duce la infertilitate. Chlamydia si gonoreea poate provoca, de asemenea, blocarea trompelor uterine. 
 
6. Ai facut deja o operatie cezariana? Este un mit faptul ca dupa o operatie de cezariana este mai greu sa concepi un copil, atata vreme cat operatia nu a adus complicatii. 

7. Ai un ciclu menstrual regulat? Daca ai un ciclu menstrual neregulat, care este foarte lung (mai mult de 36 de zile) sau prea scurt (mai putin de 22 de zile), este posibil ca ovarele tale sa nu functioneaza normal si ca exista probleme de fertilitate. Ciclul menstrual este diferit de la femeie la femeie si variatiile depind mai ales de dereglari ale tiroidei sau de sindromul ovarelor polichistice, care ambele pot afecta fertilitatea, dar care, pot fi tratate. 

Citeste si:
10 mituri despre fertilitate


8. Esti stresata? Nu este foarte clar daca stresul de zi cu zi are un efect asupra sansele de a ramane insarcinata. Unii experti cred ca stresul poate reduce productia de estrogen, dar altii sustin ca nu exista nici o legatura. 

9. Mananci sanatos? Un regim alimentar bine echilibrat, cu o multime de fructe si legume este intotdeauna o idee buna. In plus fiecare femeie care este la varsta fertila ar trebui sa ia o pastila cu multivitamine cu cel putin 400 de micrograme de acid folic - care ajuta la prevenirea defectelor de tub neural. Efectele pozitie exista doar daca iei suplimentele inainte de momentul conecperii.

Ca sa concepi un copil este nevoie de doua persoane. Asa ca intrebarile pe care ti le pui tie, trebuie adresate, in egala masura, si partenerului tau de viata.

10. Care este istoria afectiunilor partenerului tau? Oreionul poate duce la sterilitate, de exemplu. De asemenea, aproximativ 1 din 500 de barbati au sindromul Klinefelter, o tulburare genetica care le face sa se nasca sterili.

11. Cati ani are el? Fertilitatea masculina dureaza mai mult decat cea feminina. Barbatii pot fi fertili si la 70 de ani, dar calitatea spermei si implicit fertilitatea scad incepand cu varsta de 35 de ani.

12. E bine "acolo"? Una dintre cele mai mari cauze ale infertilitatii masculine este varicocelul - vene varicoase in scrot. Acestea afecteaza unul din zece barbati. problema se poate rezolva si trata, insa.

13 Ce mananca el? Barbatii care primesc destul de acid folic, vitamina C si zinc produc mai multa sperma. Iar mai multa sperma inseamna spermatozoizi activi si sanatosi, scrie parenting.com.

14. Caldura face rau! Nu este recomandat barbatilor sa faca bai fierbinti, sa foloseasca scaune incalzite in masina si sa stea cu laptopul in poala!

15. Cat bea si cat fumeaza? La unii barbati, chiar si consumul moderat de alcool afecteaza fertilitatea; unii cercetatori cred ca barbatii ar trebui sa se limiteze la un pahar pe zi pentru a avea o fertilitate optima.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!