Sari la conținut

Principalele trei cauze ale tulburarilor de menstruatie

Toate femeile au, cel putin o data in viata, probleme cu regularitatea menstruatiei. In perioada varstei fertile cauzele unei menstruatii neregulate sunt determinat de: stres, deficit de progesteron, disfunctionalitatea glandei tiroide, insuficienta hormonala ovariana, o tumora, un fibrom sau o infectie.

Menstruatia insotita de durere lombara si pelviana
poarta numele de dismenoree. Durerile sunt provocate de: polipi ai cervixului, inflamatie pelvina, fibromul uterin, stenoza cervixului, chisturile ovariene si endometrioza. De aceea, tratarea dismenoreei presupune tratarea sursei acesteia.

Ciclul menstrual abundent este cunoscuta sub denumirea de hipermenoree si este insotita in multe situatii de menoragie, tulburare care duce la prelungirea perioadei de sangerare la mai mult de 8 zile. Principala cauza a hipermenoreei sunt fluctuatiile hormonale, frecvente in perioada adolecentei, dar si la femeile care se apropie de menopauza. O alta cauza ar putea fi prezenta unui fibrom mare la nivelul uterului. Daca ciclul abundent e insotit de dureri de cap, vertij si oboseala excesiva, este vorba de anemie.

Menstruatia lipseste in perioada sarcinii si a alaptarii. In afara acestor perioade, este vorba de amenoree si se poate vorbi despre aceasta in cazul in care ciclul este absent mai mult de trei luni. Printre cauzele acestei tulburari se numara: hipoplazia uterina (uter prea mic), nereceptivitatea uterului la stimului hormonali, alipirea peretilor uterului, anorexia sau bulimia, stresul, un soc emotional sau psihic, antidepresivele, diabetul insulinodependent netratat, problemele cu glanda tiroida, obezitatea, chiuretajul si prezenta tumorilor sau a chisturilor la nivelul ovarelor.

Toate aceste situatii si tulburari ale ciclului menstrual sunt simptome care anunta o suma de posibile afectiuni. Singura solutie eficienta si logica este un control medical care sa identifice cauza si sa rezolve problema.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!