Sari la conținut

Progesteronul, ajutor pentru conceptie

Progesteronul poate ajuta femeile sa conceapa si previne avortul spontan

Problemele de infertilitate au crescut dramatic in ultimii ani in randul femeilor. Desi o mare parte din aceasta crestere a fost atribuita maririi varstei la care femeii au copii, exista si alți factori care contribuie, cum ar fi expunerea la produse chimice si anomaliile de reproducere. Multe femei trec prin interventii complicate pentru a ramane insarcinate insa de multe ori uita rolul progesteronului in acest proces.

Cum functioneaza progesteronul

La o femeie sanatoasa din punct de vedere reproductiv, nivelul de progesteron produs de corp va creste dupa ovulatie. Daca femeia a conceput, nivelul de progesteron va ramane crescut pana cand sarcina are cca  douasprezece saptamani, cand placenta preia furnizarea acestui hormon esențial sarcinii. In cazul in care femeia nu a conceput, nivelul de progesteron va scadea si va permite unui alt ciclu menstrual sa inceapa. In cazul in care are loc fertilizarea, nivelul de progesteron previne mucoasa uterului sa se subtieze , furninzand astfel un mediu sanatos pentru ou sa se implanteze si sa inceapa sa creasca.

Rezultatele lipsei de progesteron

Multe femei care au probleme cu conceperea sau au suferit un avort spontan in primele luni de sarcina au un deficit de progesteron. Unele femei pur si simplu nu produc suficient progesteron pentru a sustine o captuseala uterina sanatoasa, ceea ce face dificil pentru un ovul fecundat sa se implanteze sau sa ramana implantat. Daca implantare nu este facilitata, sarcina este apoi pierduta usor pana la urmatorul ciclu menstrual. In acest caz, o femeie care crede ca este " infertila" nu isi da seama ca de fapt concepe, insa are avorturi spontane foarte devreme. In cazul in care copilul este implantat, dar mucoasa uterina nu este prevazuta cu suficient progesteron pentru a sustine sarcina , are loc un avort spontan. Progesteronul are, de asemenea, un rol in pregatirea sanilor unei femei pentru lactație , precum si modificarea ligamentelor si muschilor pentru a facilita nasterea.

Cum recunosti deficitul de progesteron?

Cel mai simplu mod de a recunoaste un deficit de progesteron este de a monitoriza lunar temperatura bazala a corpului. De obicei, o femeie sanatoasa din punct de vedere reproductiv va experimenta o crestere de temperatura de 0.4 grade a doua zi dupa ce a avut loc ovulatia. Cu toate acestea , pentru o femeie al carei corp nu produce suficient de estrogen , acest val de temperatura va fi mai aproape de 0.2 sau  0.3 grade.

Solutii pentru deficitul de progesteron

Este bine sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a va prescrie medicamente pe baza de progesteron, puteti apela la creme naturale cu progesteron pe care le puteti aplica pe abdomen, sau puteti urma metode naturale (citeste aici), dar pe care trebuie sa le aplicati cu consecventa pentru a obtine rezultate. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!