Sari la conținut

Sarcina este 'contagioasa'

Mare atentie la ce poze pun prietenele tale de pe Facebook - un studiu publicat de curand in American Sociological Review a arata ca sarcina poate fi contagioasa, determinandu-te si pe tine sa faci acest pas.

Conform studiului nu trebuie sa fie neaparat persoane foarte apropiate sau pe care le admiri, ca sa incepi sa te gandesti si tu la posibilitatea de a deveni parinte. Si nici nu este neaparat necesar ca acesti proaspeti parinti sa fie extraordinar de entuziastmati de ceea ce li se intampla. Este suficient sa vezi cateva poze cu bebelusi si sa cunosti cat de cat persoana respectiva, ca gandul sa ti se insinueze in minte.

 

Cercetatorii au analizat relatiile de 'prietenie' dintre 1700 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Rezultatele au aratat ca dupa aproximativ doi ani dupa ce au vazut primele poze cu bebelusi ale prietenilor, mai multe femei au avut, la randul lor, un bebelus.

Cercetatorul care a condus studiul, Nicola Barban, a explicat de unde apare aceasta distanta: "Nu poti avea un copil imediat - pentru ca dorinta de a avea un copil se dezvolta in timp si exista factori naturali de care depinde conceptia. Prin urmare, efectul asupra ta a faptului ca un prieten al tau are un copil nu poate fi imediat."

 

Exista cateva teorii ale cercetatorilor privind aspectul contagios al sarcinii:

- oamenii tind sa isi doreasca sa aiba aceleasi lucruri ca si oamenii pe care ii considera egalii lor

- pozele cu bebelusi nu sunt degeaba atat de populare, oamenii sunt in mod natural programati sa le placa

- exista si un aspect practic: este mai simpatic sa ai un bebelus in acelasi timp cu prietenele tale, astfel vei avea cunoscuti cu care sa discuti despre ceea ce te preocupa cel mai mult.

 

Mai mult decat atat, intrucat sarcina si faptul de a fi parinte reprezinta o schimbare majora in viata, care nu este facuta adesea din frica, faptul ca vezi pe cineva cunoscut ca se descurca poate sa te ajute sa treci peste propriile tale temeri.

 

Studiul in intregime poate fi citit aici.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!