Sari la conținut

Sindromul ovarelor polichistice si sarcina

Femeile care au aflat ca sufera de sindromul ovarelor polichistice se intreaba daca mai pot face copii. Sindromul ovarelor polichistice este  o afectiunea hormonala des intalnita si este o cauza importanta pentru infertilitatea feminina.

Cum influenteaza sindromul ovarelor polichistice sarcina?

Cand ai SOP (sindromul ovarelor polichistice) este modificat modul in care organismul tau produce ovule si pregateste uterul pentru nastere.  Cele trei cele mai importante motive pentru care este dificila instalarea unei sarcini atunci cand ai SOP, sunt:

  • De multe ori femeile cu SOP nu ovuleaza
  • Femeile cu SOP au de obicei mai multe menstruatii neregulate decat cicluri normale, predictibile. 
  • Daca un ovul este eliberat, endometrul (linia uterina) poate sa nu fie suficient de pregatit pentru a sustine sarcina.

Exista insa si vesti bune – aceste dezechilibre hormonale pot fi reglate pentru a creste sansele de conceptie.

SOP si conceperea naturala

Exista cateva tratamente, atat conventionale cat si naturale care pot normaliza hormonii si pot creste sansele pentru o sarcina. Iata ce masuri naturale poti lua ca sa iti cresti sansele pentru o sarcina sanatoasa.

Urmeaza o dieta bazata pe alimente cu indice glicemic scazut. Este vitala pentru limitarea rezistentiei la insulina, echilibrarea hormonilor sexuali si cresterea fertilitatii. Limiteaza cantitatea de carbohidrati la 16 grame la fiecare masa principala si 7 grame la fiecare gustare. Daca esti foarte activa poti creste putin aportul de carbohidrati. Pentru a mentine un indice glicemic scazut, echilibreaza carbohidratii cu fibre, proteine si/sau grasimi sanatoase. Elimina toate siropurile cu fructoza, zaharul, faina alba, orezul alb, cartofii albi si alte alimente supraprocesate, zaharurile rafinate si amidonul. Limitarea carbohidratilor este esentiala deoarece reduce rezistenta la insulina, descresc androgenii si rezulta in cicluri menstruale regulate.

Mentine o greutate sanatoasa si ramai activa. Orice forma de exercitii regulate va ajuta la scaderea rezistentei la insulina. Adintional, exercitiile fizice vor declansa un efect de domino asupra reactiilor pozitive care iti vor influenta starea de spirit, somnul si nivelul de stres. Exercitiile te vor ajuta sa mentii o greutate sanatoasa. Obezitatea este o problema semnificativa pentru 35-60% dintre femeile cu SOP si  un raport mare talie-sold este legat de niveluri mari de insulina, hormoni androgeni si estrogeni care perturba ovulatia normala si fertilitatea. Daca reduci cu numai 5% din greutatea ta poti avea mai multe cicluri menstruale regulate si ovulatie normala.

Restabileste in organism un echilibru nutritional cu ajutorul suplimentelor naturale. Ia suplimente de minerale si vitamine bogate in antioxidanti. Alti micronutrienti care ajuta la compensarea rezistentei la insulina includ vitaminele B, cum ar fi B3 (niacin), B6, B9 (acid folic), B12, C, D si E; si in special minerale vanadiu, crom, magneziu si mangan. Un supliment omega-3 va ajuta la contrabalansarea inflamatiei sistemice care merge aproape intotdeauna mana in mana cu rezistenta la insulina. Pentru echilibrare hormonala si sprijin endocrin poti apela la plante ca vitex, frunze de zmeura, kudzu, trifoi rosu si armurariu, precum si la adaptogeni traditionali, cum ar fi ashwagandha, astragalus si maca.

Redu stresul. Multi pierd din vedere ca femeile cu acest sindrom descriu deseori viata ca fiind plina de anxietate. Procentul este mai mare decat la populatia generala si se stie ca cele care au experimenteaza dificultati de concepere raporteaza rate mai mari de depresie.

Citeste un scurt ghid de ovulatie.

Urmeaza o cura de detoxifiere. Urmand indeaproape regulile de nutritie si schimbandu-ti modul de viata vei ajuta la reglarea nivelului de insulina si la metabolismul optim al hormonilor sexuali. Un alt lucru pe care trebuie sa il iei in considerare sunt perturbatorii endocrini. De exemplu, ovarele s-au dovedit a fi foarte sensibile la bisfenol A (BPA), un produs chimic industrial gasit in masele plastice. O solutie simpla ar fi sa nu mai folosesti recipiente din plastic pentru alimente si bauturi. Incepe sa folosesti ceramica, sticla sau otel inoxidabil.

Sindromul ovarelor polichostice nu trebuie sa stea in calea unei sarcini. Daca vei urma sfaturile de mai sus pentru cel putin sase luni, vei vedea ca ciclurile devin mai regulate si ovulatia incepe sa se produca normal. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!