Sari la conținut

Varsta potrivita pentru a avea copii

Sanatatea si incadrarea intr-o zona de varsta cu risc moderat sunt oare singurele criterii pe care trebie sa le luam in calcul atunci cand planificam aducerea pe lume a unui copil?

Presiunile la care este supusa femeia de astazi imping tot mai sus varsta la care va deveni mama. Situatia este cunoscuta mai ales de femeile din tarile civilizate care trebuie sa lucreze, sa isi faca o cariera. Ele amana an de an data la care vor deveni mame.

La unele se declanseaza acel instinct biologic ancestral si hotarasc ca indiferent de ce cale va urma cariera si viata lor, vor deveni mame in urmatoarele cateva luni. Altele asteapta mult si calculeaza cand ar fi cel mai bine sa nasca un copil. Unele gasesc aceasta data, altele din pacate nu si „pierd trenul” maternitatii.

Ceea ce pierd din vedere multe dintre femei este ca nu intotdeauna lucrurile merg simplu si nu intotdeauna vor ramane insarcinate in doua-trei luni. Pentru multe dintre ele incepe o adevarata batalie pentru obtinerea unui copil, zeci de tratamente de fertilitate si vizite la doctor.

Dar revenind la subiectul nostru, lasand la o parte discutiile despre cariera si despre sanatate, va intreb care credeti care este cea mai potrivita varsta pentru a fi mama. Si repet, pentru a fi mama, nu a da nastere unui copil.

A fi mama inseamna sa fii mereu atenta, mereu alaturi de copil. Sa il sprijini, sa ii indrepti pasii care ceea ce il va ajuta si defini cel mai bine in fata. Inseamna sa faci mancare zilnic, sa speli mereu, sa strangi jucarii, sa mergi la doctor, sa iei retetele, sa te scoli noaptea cand are febra, sa ii canti noaptea pana se linisteste si adoarme, sa ii raspunzi la zeci de intrebari, sa faci fata crizelor de furie, sa pictezi, sa cumperi animale de casa si sa ai tot tu grija de ele si cate si mai cate. Sa pui pe planul doi cariera si sa fugi acasa ori de cate ori are nevoie de tine (si cu toate astea sa fii mereu prima la munca).

Toate acestea cer un efort de vointa imens, multa intelegere, un psihic echilibrat si mai ales multa, multa, multa rabdare.

Am vazut femei care si-au dorit imens un copil si cand l-au avut (de multe ori dupa 40 de ani) au fost coplesite de ceea ce inseamna maternitatea. Imaginea idilica cu bebelusi hraniti la san care dorm mai mereu, cu copiii curati si politicosi, cu mame fericite care sunt mandre de copilul lor sau cu familii perfecte a fost doar un miraj pe care nu l-au regasit nicicand in viata lor.

Cresterea unui copil inseamna sa accepti ca bebelusul va plange, va fi nemultumit, ca mai tarziu copilului nu ii va placea mereu la gradinita, ca va face prostii din cand in cand, ca se va juca pe tableta mult prea mult sau ca nu va avea mereu cele mai bune note la scoala.

Perfectiunea exista doar in carti si relatarile mamelor care vor sa (isi) prezinte viata intr-un roz stralucitor (enervant de roz).

Pentru toate fazele de crestere ale copilului ai nevoie de multa intelegere si multa rabdare. La 1, 5 sau 12 ani el va avea la fel de multa nevoie de tine, insa primii ani, acei sapte ani de acasa sunt esentiali in dezvoltarea copilului.

Cum sunt mamele la 20, 30 sau 40 de ani?

La 20 de ani, mamele sunt tinere si le vine usor sa se „puna la mintea copilului” poate fiindcă sunt mai aproape de starea de copil decat de cea de matur. In ceea ce priveste cresterea, copiii vor primi multa, multa dragoste si vor avea poate de mai putina „metodica” de crestere, data fiind lipsa de experienta de viata a mamei (ceea ce nu este intotdeauna un minus). Copiii acestia cred eu ca sunt cei mai relaxati, stiu sa vada viata frumos si sa o traiasca la fel de frumos.

La 30 de ani, mamele sunt deja mature dar stiu sa se imparta mai bine intre sarcinile de serviciu si cele de acasa. Stiu sa prioritizeze si in acelasi timp au rabdarea necesara cresterii unui copil (cu mici scapari pe ici, pe colo). Copiii sunt bine crescuti si au parte de expunere (constienta din partea mamei) la tot felul de activitati, sporturi si evenimente.

Catre 40 de ani si dupa aceasta varsta femeile au deja structurata atat de bine viata sociala si pe cea personala incat schimbarile vor fi greu acceptate. Orice schimbare va insemna un efort imens de adaptare, iar schimbarile imense aduse de un copil vor fi foarte greu de gestionat. Apar mult mai repede depresiile si nemultumirile. De multe ori copiii vor fi crescuti mai mult de bone si de bunici, iar rupturile de comunicare intre copiii si mame vor fi frecvente.

Acestea sunt doar cateva lucruri pe care le-am constatat uitandu-ma in jur la mamele pe care le cunosc. Este doar o parere personala, insa mi-ar placea sa aflu si parerea voastra. Voi ce credeti despre varsta ideala pentru a fi mama?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Adrian

    Sper ca acest forum este accesibil si barbatilor...chiar daca nu sunt tatici si nici macar nu-si doresc...cred insa ca ar fi trebuit sa va ajutati mai mult cititoarele, indicandu-le si anumite surse/studii/statistici... Imi permit doar o opinie, bazata pe intensa experienta de viata (45 de ani tumultosi) si pe tendinta evidenta de crestere a varstei medii pentru prima nastere, peste 33 de ani, in prezent, in SUA (in toate domrniile, aflata in avangarda omenirii): varsta optima e de 34-35 de ani... Va sugerez si un articol: http://www.descopera.ro/stiinta/11109223-cand-e-prea-tarziu-pentru-a-face-un-copil-cele-mai-noi-descoperiri

  • geaninan

    dupa mine in jur de 30, eu am facut primul copil la 28 de ani....;acum cum simte fiecare

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!