Sari la conținut

“Pur și simplu nu am simțit nimic!” De ce între mamă și nou-născut nu este mereu dragoste la prima vedere

Uneori, ne pregătim pentru marea întâlnire și o viață întreagă. Ne imaginăm cum va fi copilul nostru, cum îl ținem pentru prima dată în brațe, cum plângem de bucurie și cum simțim iubirea inundându-ne fiecare celulă. În realitate, însă, lucrurile nu stau întocmai așa: se poate întâmpla să nu simțim absolut nicio conexiune cu omulețul micuț ieșit din pântecul nostru, nicio urmă de iubire și nicio emoție. Este normal, nu este, sunt mamele de învinovățit când trec printr-o astfel de experiență?

Citește și Mi-am urât bebelușul încă din prima clipă și mi-a fost prea frică să o recunosc

Când s-a născut, m-am întors cu spatele la copilul meu și le-am spus tuturor celor din cameră că am născut un extraterestru. Am refuzat să alăptez pentru că nu îl voiam lângă mine în acest fel. Am plâns în fiecare zi în care eram în spital.


Mi-am trimis băiatul la asistente în fiecare noapte, pentru că nu voiam să fiu singură cu el. A doua zi, după ce am ajuns acasă, l-am lăsat acasă cu partenerul meu și am ieșit din casă pentru câteva ore. Nu mi-a păsat deloc
!, este mărturia dureroasă a unei mame.

Poate că totul a plecat de la faptul că mi-am dorit să fie fată. Încă de când am aflat că va fi băiat am simțit cumva că cineva mi-a luat fata. Dar mi-am dorit extrem de mult copilul, a fost foarte mult timp așteptat, iar nașterea, deși nu a fost floare la ureche, nici nu mi-a provocat foarte multă suferință. Ce am simțit, însă, apoi, m-a durut extrem de tare. Vina mă apăsa în fiecare moment, dar pur și simplu nu puteam să mă bucur.

Citește și Nu te speria, s-ar putea să nu îl iubești din prima secundă

Este normal acest comportament, la proaspetele mame?


Deși nu se vorbește des despre asta, aceste sentimente sunt complet normale, spune Carla Anderson, psiholog clinician postnatal.

„Este foarte frecvent ca mamele (și tații și partenerii) să nu simtă că au o conexiune instantanee. Auzim adesea de la părinți că se așteptau ca ei să simtă o iubire instantanee, o legătură nemaivăzută, pentru că asta vedem adesea pe rețelele de socializare etc. Realitatea este că relația noastră cu copilul nostru este aceeași ca orice altă relație din viață, poate dura să se dezvolte și să crească, iar acest lucru este diferit pentru fiecare.”

Din păcate, mulți părinți care nu simt o conexiune instantanee cu copilul lor experimentează și sentimente de vinovăție și rușine, spune Carla.
„De aceea este atât de important pentru noi să vorbim despre asta – pentru ca alți părinți să știe că acest lucru este obișnuit.”

Ce sfat oferă psihologul? Pentru orice mamă care se luptă să se conecteze cu nou-născutul, Carla spune să încercăm să nu punem presiune asupra noastră.
„Concentrează-te pe acele momente mici în care simți o conexiune cu bebelușul tău, cum ar fi urmărirea expresiilor faciale și a sunetelor mici și activități precum lectura, timpul de baie și îmbrățișările.”



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!