Sari la conținut

10 lucruri de știut înainte de cezariană

Mulți factori influențează modul în care se naște copilul tău. Sănătatea ta, istoricul medical, complicații diferite. În plus, spitalul pe care l-ai ales poate afecta și tipul de naștere. Acesta este motivul pentru care este important să te pregătești pentru acest lucru cât mai detaliat posibil, inclusiv să știi totul despre operația de cezariană.

Iată ce trebuie să ai în vedere:

Orice mămică poate face cezariană

Cezariana poate fi planificată în avans dacă fătul nu are o poziție corectă, dacă mămica are un pelvis îngust sau în cazul în care sănătatea mamei este amenințată în vreun fel. Dar de multe ori, cezariana trebuie efectuată urgent dacă travaliul este încetinit, uterul este pe cale să se rupă sau dacă fătul este lipsit de alimentare cu oxigen.

Citește și: Totul despre nașterea prin cezariană

Este o operație serioasă

Deși operația de cezariană este comună, aceasta este o operație majoră care necesită anestezie. Mamele vor avea o tăietură profundă care, ulterior se va închide în mai multe etape. În primul rând, incizia în uter este suturată, peretele abdominal este refăcut și apoi se aplică bretele sau suturile pe piele. Sună oribil, dar nu vei vedea nimic, deoarece partea inferioară a corpului va fi ascunsă în spatele unui ecran. Singurul lucru pe care îl vei vedea este copilul tău.

Vei avea un cateter

O parte importantă a operației este introducerea unui cateter în vezică. Nu îți face griji, acest lucru este făcut pentru a goli vezica. Unul complet va pune presiune asupra uterului, așa că este necesar ca uterul să se contracte mai bine după naștere. Acest lucru reduce riscul de deteriorare a acestuia în timpul operației.

Partenerul tău poate fi alături de tine în timpul operației

Partenerul tău poate fi prezent la o cezariană, precum și la o naștere vaginală. În primul rând, mama are nevoie de sprijin în timpul travaliului. În al doilea rând, te ajută să împărtășești experiența nașterii copilului tău. De asemenea, ajută la integrarea tatălui în proces și îl face mai implicat, ajutând la rezolvarea oricăror probleme de naștere imediată.

Citește și: Dragă mamă care ai născut prin cezariană...

Există probabilitatea să faci o infecție

Riscul de a dezvolta o infecție postpartum după cezariană este mai mare decât la nașterea vaginală. Până la 15% dintre femei se confruntă cu o infecție. Mai mult, femeile cu obezitate sunt mai expuse riscului. Prin urmare, medicii prescriu deseori antibiotice pacienților pentru a reduce șansele de infecție. Luarea lor înainte de tăierea inițială poate fi benefică.

S-ar putea să ai nevoie de calmante

Durerile de spate și abdominale pot continua câteva luni după operație. Prin urmare, este important să iei calmante. Dar trebuie să consulți un medic și să alegeți împreună medicamente care nu vor dăuna copilului în timpul alăptării.

Trebuie să te deplasezi mai atent după cezariană

Dat fiind faptul că femeile care au născut prin cezariană prezintă dureri și faptul că s-a făcut o tăiere profundă în timpul operației, mișcările trebuie controlate. Acordă o atenție specială acestui lucru în primele săptămâni. Mișcările bruște pot cauza durere și spasm și pot perturba procesul de vindecare a suturilor. În plus, nu ridica greutăți sau nimic mai greu decât copilul.

Citește și: Cezariana: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune

Este posibil să ai dificultăți în alăptare

Ca urmare a unei operații de cezariană, poate exista o întârziere a producției de lapte, chiar și pentru câteva zile. Prin urmare, este important să atașezi bebelușul la sân cât mai curând posibil. De asemenea, poate fi dificil să alăptezi din cauza durerii după operație. Unele medicamente care vin cu laptele tău îți pot face copilul somnolent, ceea ce complică și mai mult procesul de hrănire.

Bebelușul poate avea un sistem imunitar scăzut

Copiii născuți prin cezariană prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet și astm. Au microflora intestinală diferită. Aceasta înseamnă că sunt mai susceptibili să sufere de tulburări metabolice. De asemenea, pot avea nevoie de suport respirator din cauza unor posibile probleme cu respirația.

Citește și: Imunitatea bebelușilor născuți prin cezariană. Descoperirile unui nou studiu

Este posibil să ai depresie postnatală

După o cezariană de urgență, șansa de a dezvolta depresie postpartum crește cu până la 15%. Toate acestea afectează modul în care mama are grijă de copil, relația și legătura lor. De asemenea, afectează relația cu partenerul lor. În plus, acest lucru se poate transforma într-o afecțiune cronică și poate avea un efect pe termen lung asupra mamei.

Citește și: Am avut nevoie de ani buni pentru a trece peste traumele de la naștere

Citește și: Cordonul ombilical în jurul gâtului - motiv de cezariană sau nu?

Nu trebuie să te simți rușinată de modul în care ai născut. În cele din urmă, nu te învinovăți niciodată că nu ai născut natural. Nu te rușina pentru că acest lucru nu te face anormală. Cel mai important lucru este să-ți ții copilul în brațe și să te bucuri că ai devenit mamă.

Sursa


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!