Sari la conținut

Cordonul ombilical în jurul gâtului – motiv de cezariană sau nu?

Rata deosebit de mare a numărului de cezariene din România le face pe viitoarele mămici care se pregătesc să dea naștere să se întrebe: oare motivul invocat de medicul meu, pentru a face cezariană, este fondat sau nu? Chiar trebuie să strec printr-o operație chirugicală, pentru a-mi aduce fătul pe lume, sau medicul meu a ales asta din comoditate (sau din motive financiare)?

Unul dintre motivele adesea invocate de medici, pentru iminența unei cezariene, este cel legat de cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului copilului sau, medical spus, circulara de cordon ombilical. Dar cât este acesta de fondat? Aflăm din rândurile ce urmează:

Cordonul ombilical în jurul gâtului. De ce apare

Mișcările neregulate ale fătului în burtică reprezintă una dintre principalele motive pentru care cordonul se înfășoară în jurul gâtului. Mai mult, circulara de cordon ombilcal poate apărea și în cazul în care cordonul este mai lung (de regulă, se spune că băiețeii au cordonul ombilcal mai lung decât fetițele) sau dacă lichidul amniotic este prezent în exces, permițându-i fătului să se miște mult mai mult.

► Citește și Tăierea întârziată a cordonului ombilicat – Avantaje și dezavantaje

Cordonul ombilical în jurul gâtului. Motiv de cezariană?

Trebuie să apelăm la cezariană, pentru că micuțul are cordonul în jurul gâtului și se poate sufoca – spun adesea medicii.

Trebuie să știm, însă, că bebelușii primesc nutrienții si oxigenul prin cordonul ombilical și nu au nevoie să respire pe nas sau gură.
Mai precis, până la naștere ei nu respiră, luând prima gură de aer imediat dupa ce se nasc. Cordonul ombilical continuă să furnizeze oxigen bebelușului până la tăierea cordonului, ceea ce îi susține organismul până la momentul primei guri de aer trasă în piept. Așa se explică și de ce bebelușii nu se îneacă în cazul nașterii în apă.

De asemenea, este important de reținut că aproximativ o treime dintre bebelușii din întreaga lume se nasc cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului, iar unii medici și moașe nici măcar nu menționează mamelor acest aspect în timpul nașterii, deoarece pur și simplu trec cordonul ombilical peste capul bebelușului în timpul expulziei, desfăcându-l.         

Cordonul ombilical în jurul gâtului. Când pot apărea complicații

Foarte puține dintre cazurile de circulară de cordon ombilical necesită cezariană de urgență (sub 5 %) – atunci când cordonul ombilical este cu adevărat comprimat și sângele nu mai ajunge în aceeași măsură la bebeluș. De regulă însă, cordonul se mișcă odată cu copilul, mai ales în timpul nașterii, deci chiar dacă este înfășurat în jurul gâtului nu ar trebui să ridice o problemă. 

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!