Sari la conținut

Acidul folic si anomaliile tubului neural

Ce este acidul folic?

Acidul folic este una dintre vitaminele B care contribuie la cresterea armonioasa a fatului. Este o vitamina esentiala pentru dezvoltarea normala a coloanei vertebrale, a creierului si a craniului bebelusului dumneavoastra, mai ales pe parcursul primelor patru saptamani de sarcina. Este asadar important sa incepeti sa luati suplimente de vitamine ce contin acid folic, inainte de a ramane insarcinata cu scopul de a reduce riscul anomaliilor tubului neural.

Ce intelegem prin anomaliile tubului neural?

Anomaliile tubului neural (ATN) sunt malformatii congenitale cauzate de un defect de inchidere a canalului neural pe parcursul primelor saptamani de sarcina, ce antreneaza anomalii ale coloanei vertebrale, ale creierului sau ale craniului, ce pot duce la moartea bebelusului sau la o infirmitate care va persista toata viata sa. Tubul neural de inchide la inceputul sarcinii, adesea inainte ca femeia sa afle ca este insarcinata. Spina bifida este ATN-ul cel mai frecvent.

O doza de 0,4 mg pe zi

Toate femeile susceptibile de a ramane insarcinate trebuie sa ia o multivitamina ce contina 0,4 mg de acid folic in fiecare zi. Pentru a reduce riscul ATN, va trebui sa incepeti sa luati suplimentul de vitamine cu cel putin trei luni inainte de a fi insarcinata si sa continuati pe timpul primelor trei luni de sarcina. Vorbiti despre asta cu medicul dumneavoastra pentru a cunoaste suplimentul care va convine cel mai mult.

Antecedentele dumneavoastra

Daca ati avut deja un copil purtator de ATN (Anomaliile tubului neural) sau daca exista cazuri de ATN in familia dumneavoastra, consultati medicul. Va va sfatui poate sa luati o doza mai puternica de acid folic. Daca suferiti de diabet, sunteti obeza sau epileptica, riscul de a avea un copil cu ATN este mai ridicat, va trebui asadar sa consultati medicul inainte de a planifica o sarcina.

O alimentatie echilibrata

Chiar daca luati un supliment de vitamine, trebuie totusi sa aveti o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Printre sursele bune sau excelente de acid folic figureaza legumele verde inchis (brocoli, spanac, mazare sau varza de Bruxelles), porumbul, fasolea uscata, lintea, portocalele si sucul de portocale. Painea din grau integral si alimentele imbogatite cu acid folic furnizeaza in aceeasi masura cantitati importante din aceasta vitamina.

Nu abuzati de un lucru bun

Nu luati mai mult de o doza pe zi de supliment vitaminic, cum este indicat pe eticheta produsului. Nu este indicat sa depasiti doza de 1 mg pe zi de acid folic fara sa cereti avizul medicului. In doze mai mari, anumite substante cum sunt multivitaminele ar putea face mai multe daune decat bine. Este adevarat mai ales in cazul vitaminei A sub forma de retinol. Incercati sa alegeti un supliment care contine vitamina A sub forma de beta-caroten, mai degraba decat ca retinol. Aceasta diferenta este indicata pe eticheta.

ATN pot fi detectate inainte de nastere?

Anumite ATN pot fi detectate inainte de nastere cu ajutorul testelor de depistaj prenatal. Daca sunteti insarcinata si doriti sa stiti mai mult despre diagnosticul prenatal de ATN, discutati cu medicul despre depistarea sangvina prenatala sau ecografia prenatala, doua teste care ar putea sa va lamureasca asupra prezentei sau nu a unei ATN la copilul dumneavoastra.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!