Sari la conținut

Ai grija la consumul de carne in sarcina

Proteinele din carne si fructele de mare sunt importante pentru dieta unei gravide, insa vin cu trei semne de exclamare care te atentioneaza ca pot contine bacterii daunatoare.

Asta nu inseamna ca trebuie sa iti scoti carnea din dieta, ci pur si simplu ca trebuie sa fii atenta la cateva lucruri:

Curatenia este sfanta

Spala-ti mainile cu apa calda si sapun inainte si dupa ce prelucrezi carnea macra si fructele de mare.

Curata cu grija toate suprafetele care intra in contact cu carnea si fructele de mare cu un spray special pentru curatat suprafetele din bucatarie. Poti folosi de asemenea si o lingura de clor amestecata intr-un sfert de litru de apa calda. Lasa solutia cca 10 minute pe suprafete pentru a fi eficienta.

Separa

Cele mai multe probleme de contaminare vin din manipularea si stocarea incorecta a carnii. Practic bacteriile se raspandesc de pe hrana, ustensile si suprafete la un alt aliment. Iata cum poti preveni asta:

Separa carnea cruda si fructele de mare de alimentele care pot fi mancate fara preparare in cosul de cumparaturi, frigider si in timp ce prepari mancarea acasa. De asemenea, pune carnea cruda in pungi de plastic suplimentare in cosul de cumparaturi pentru a evita contaminarea alimentelor cu zeama de carne.

Pentru a preveni scurgerea sucurilor din carne sau fructe de mare in frigider, pune-le pe raftul de jos si impachetate bine in pungi de plastic.

Daca este posibil, foloseste un tocator separat pentru carne. Daca nu este posibil, taie mai intai fructele si legumele si pune-le deoparte, in siguranta. Spala tocatorul bine cu apa calda si sapun si apoi prepara carnea. Dupa utilizare spala bine din nou tocatorul.

Citeste despre toxiinfectiile alimentare in sarcina.

Sosurile folosite la marinarea carnurilor sau a fructelor de mare pot contine bacterii periculoase. Nu refolosi marinatele la mancaruri preparate (eventual gateste-le inainte daca chiar tii la aroma data de ele).

Nu gusta din marinata in care a stat carnea cruda.

Pune mancarea gatita intotdeauna pe o farfurie curata. Daca mancarea gatita este pusa pe o farfurie nespalata pe care a stat carne cruda ai toate sansele sa contaminezi mancarea.

Tine la rece

Frigiderul trebuie sa fie setat la 4 C si congelatorul la -18 C. Pune un termometru in frigider si masoara periodic temperatura. In timpul dezghetarii temperatura creste usor peste 4 C. Este in regula.

  • Cum pastrezi fructele de mare

Cumpara numai fructe de mare care sunt congelate corespunzator. Daca cumperi fructe de mare proaspete ai grija sa le prepari imediat sau sa le pui imediat la congelator. Nu le pastra la frigider.

Metilmercur este un metal care poate fi gasit un anumiti pesti. De aceea este indicat sa nu mananci peste spada, macrou sau rechin.

Poti manca alti pesti bine gatiti si fructe de mare: pesti oceanici mici, peste in conserva sau scoici. Poti manca fara probleme cca 400 de grame de carne de peste si fructe de mare pe saptamana.

Gateste indeajuns carnea si pestele

Pestele crud (cum ar fi sushi sau sashimi) sau mancarurile cu peste crud sunt mai predispuse la a gazdui paraziti si bacterii. Deci este foarte important sa gatesti bine pestele. Iata cum.

  • Fructe de mare

Pestele trebuie gatit la o temperatura minima de 63 C. Daca nu ai un termometru pentru mancare iata cum poti determina daca fructele de mare sunt facute.

  1. Gateste pestele pana este opac si albicios si se desprinde usor cand este intepat.
  2. Gateste crevetii, homarii si molustele pana cand ajung la culoarea potrivita. Carnea crevetilor si a homarilor trebuie sa fie opaca si albicioasa. Molustele trebuie sa fie opace, albe si tari.
  3. Scoicile trebuie gatite pana cand li se deschide carapacea. Acesta este semnul ca sunt facute.
  4. Nu manca fructe de mare crude! Este foarte periculos pentru o gravida!
  • Carnea
  1. Gateste carnea la urmatoarele temperaturi:
  2. Gateste carnea de porc, vita si miel la cel putin 63 de grade C.
  3. Gateste carnea tocata la 74 grade C.
  4. Puiul trebuie gatit la o temperatura de 74 grade C sau mai mult.

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!