Sari la conținut

Apendicita in sarcina – cauze, simptome si tratament

Te doare brusc in partea de jos a abdomenului? Nu ignora durerea! Poate fi un semn de apendicita, nu o simpla durere de sarcina.

Sarcina vine cu o serie de dureri cauzate de largirea uterului si de adaptarea organismului pentru procesul nasterii si este usor sa treci cu vederea anumite dureri cand esti insarcinata. Afla mai multe despre apendicita in sarcina si cum sa o recunosti inca de la primele semne.

Ce este apendicita?

Nimeni nu stie de ce exista acest mic organ numit apendice! Unii cred ca este un organ-vestigiu folosit de stramosii nostri pentru digestia plantelor. Unele studii recente indica ca apendicele poate fi casa pentru bacteriile bune, cele care ajuta la o digestie sanatoasa.

Apendicele traieste, aproape invizibil, in partea din dreapta a abdomenului, atasat de colon. Dar existenta lui poate duce la probleme grave atunci cand este inflamat. Cand apendicele se inflameaza si se umple cu puroi, atunci vorbim despre apendicita.

Cauzele apendicitei:

Insarcinata sau nu, apendicita te poate lovi oricand. Iata cateva cauze majore ale apendicitei:

 1. Infectia: o infectie stomacala isi poate face drum catre apendice, ducand la apendicita.
 2. Obstructia: uneori, o bucata tare de materii fecale se poate bloca in apendice. Poate duce la inflamatie si infectie.

5 simptome ale apendicitei in sarcina:

Esti insarcinata si te intrebi daca durerea abdominala pe care o simti poate fi apendicita? Vezi care sunt simptomele ca sa ai o imagine mai clara.

 1. Durere abdominala

Cel mai obisnuit mod de a recunoaste apendicita este durerea abdominala. Verifica daca durerea pe care o resimti este in sfertul inferior drept al abdomenului si daca se intensifica. Daca da, trebuie sa vezi un medic. Durerea de la apendicita devine din ce in ce mai severa – incepe usor si devine de nesuportat cu timpul. Un alt simptom clasic al apendicitei este ca durerea devine mai severa cand este aplicata presiune pe zona respectiva.

 1. Sangerare vaginala

Sangerarea in sarcina te sperie. Dar daca este insotita si de durere in partea inferioara dreapta a abdomenului, fugi imediat la medic. Usoara sau severa – orice fel de sangerare insotita de durere are nevoie de atentie medicala.

Citeste si despre problemele gastrointestinale in sarcina. 

 1. Greata si voma

Amandoua simptomele sunt comune in timpul sarcinii. Dar daca sunt insotite si de durere abdominala, pot fi semnul unei apendicite.

 1. Febra puternica

Apendicita este aproape intotdeauna insotita de febra puternica. Daca ai o febra puternica care refuza sa cedeze, trebuie sa chemi un medic.

 1. Balonare

Uneori apendicita poate duce la balonare. Nu este insa intotdeauna vizibila la femeile aflate intr-un stadiu avansat al sarcinii.

Tratarea apendicitei in sarcina

Prima grija pentru tratarea apendicitei in sarcina este de a asigura siguranta mamei si a copilului. De acees este important sa diagnostichezi apendicita cat de repede posibil. Intarzierea poate fi fatala pentru bebelus. Riscul creste foarte tare in timpul celui de-al treilea trimestru.

Exista doua planuri de tratament:
1. Antibiotice

Daca apendicele este usor inflamat si medicul nu vede un pericol imediat, iti poate prescrie o doza de antibiotice. Acestea vor fi administrate intravenos pentru rezultate mai bune.

2. Operatie

Daca apendicele este puternic inflamat sau medicul suspecteaza o perforare a apendicelui, chirugia va fi singura solutie viabila. Daca esti in primul sau al doilea trimestru de sarcina, o operatie laparoscopica va fi de ajuns. Daca insa esti in trimestrul al treilea este posbil sa fie nevoie de o incizie mai mare.

 

http://www.momjunction.com/articles/appendicitis-during-pregnancy-causes-symptoms-treatments_00105943/

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!