Sari la conținut

Candida în sarcină. Dieta împotriva candidozei vaginale.

Candidoza vaginala (Candida albicans) este o infecție a vulvei și a vaginului, provacata de un gen de ciperci microscopice (fungi). 
Iar dacă ești una dintre femeile care se confruntă adesea cu această problemă, trebuie să știi că în timpul sarcinii, Candida (și infecția fungica pe care această o cauzează) este chiar mai frecventă, ca urmare a dereglărilor sau fluctuațiilor hormonale. 

Potrivit unui studiu, aproximativ 20% dintre femei au acest tip de fungi, Candida, în vagin, în mod normal (face parte din microflora vaginală), iar acest procent crește până la 30% în timpul sarcinii.

Din cauză că femeia poate transmite fungii Candida la bebeluș, în timpul nașterii pe cale naturală, este important ca ea să fie tratată de medic. Așadar, adresează-te medicului tău pentru a-ți recomanda tratamentul necesar împotriva infecției cu candida și acordă atenția cuvenită și dietei alimentare, instucat aceasta este de multe ori răspunzătoare de ceea ce se întâmplă în corpul nostru. 

Candida în sarcină. Ce alimente trebuie consumate/evitate în sarcină 

  •  Mănâncă fructe în cantități mici-Alege fructe care au un indice glicemic scăzut, cum ar fi fructele de pădure, merele verzi și perele. Dar mănâncă fructele întregi! Nu fi tentată să bei suc de fructe, pentru că acestea îți vor crește și mai mult glicemia și nu conțin fibrele valoroase pe care le găsești în fructele întregi.
  •  Alege carbohidrați de calitate-Carbohidrații sunt importanți pentru a avea cât mai multă energie, însă contează și ce fel de carbohidrați consumi (a se evita cartofii prăjiți și produsele de patiserie). Optează pentru fasole boabe, cartofii dulci, păstârnac și dovleac-surse de carbohidrați complecși, care îți vor da energie în mod constant, fără să ai "vârfuri" glicemice.
  •  Evită adaosurile de zahăr – Că suferi sau nu de candidoză, oricum sarcina este momentul oportun să elimini unele dintre alimentele procesate din dieta ta, mai ales pe cele cu un conținut mare de zahăr – sucurile acidulate, cărnurile procesate, sosurile, ketchup-ul, iaurtul cu fructe și cu arome, prăjiturile din comerț, etc. Citește etichetele produselor cumpărate, verifică lista de ingrediente și încearcă să nu cumperi produse pe eticheta cărora scrie sirop de porumb, glucoză, sucroză.
  •  Alege proteine slabe - Este important să mănânci bucăți de carne proaspătă și bine preparată termic, cum este carnea de vită, de pui și de miel, pentru că acestea sunt acceptate în regimul tău alimentar dacă ai candidoză sau vrei să o previi. Poți să te bucuri de proteine și dacă mănânci ouă, mai ales dacă sunt de proveniență ecologică.
  •  Consumă mai multe probiotice - Știai că probioticele care se găsesc în iaurt te pot ajuta să ții infecțiile fungice la distanță? Pentru că este vorba de bacterii bune, lactobacilii din iaurt te pot ajută să îți îmbunătățești rezistența organismului, mai ales în zona canalului vaginal.

Candida în sarcină. Recomandări privind igiena intimă 

Cele mai multe infecții cu Candida albicans pot fi, de obicei, evitate, dacă vei respectă următoarele reguli de igiena intimă

• Spăla-te în mod regulat în zona intimă, spală bine zona la exterior, folosind un produs cu acțiune blândă, fără parfum, hipoalergenic..
 • Poartă lenjerie intimă lejeră, confecționată din bumbac, care permite pielii să respire; 
 • După ce mergi la toaletă, șterge-te întotdeauna dinspre față spre spate.
 • Fă duș imediat după ce ai înotat, dacă mergi de regulă la piscină. Schimbă-ți de fiecare dată costumul de baie, hainele în care te antrenezi la sală sau alte haine umede, cu unele proaspăt spălate și uscate.
 

Citește și Spălături cu bicarbonat de sodiu în sarcină – sigure sau nu?

Sursa
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!