Sari la conținut

Ce este important pentru voi?

Venirea bebelusului va aduce schimbari radicale in viata voastra, schimbari pe care acum nici macar nu le banuiti ca amploare.

Deja va comportati si acum, de cateva luni, foarte diferit de modul in care o faceati inainte. Insa va spuneti, chiar si numai subconstient, ca este numai o perioada scurta de timp, iar apoi veti reveni la tot ceea ce stiati.

Insa, revenirea nu mai este posibila. Si nici de dorit, de fapt. A fi mama este o experienta fantastica, pe care ar fi bine sa o imbrasitati cu totul. Ar fi pacat sa nu va bucurati de prezent din cauza regretarii distractiilor din trecut. Dar pe langa fericirea de a fi alaturi cu puiul vostru, pe care natura a avut grija sa v-o insufle, faptul de a fi parinte vine la pachet si cu o epuizare fizica si financiara.

Cheia pentru a supravietui cu bine prin toate acestea este planificarea. Trebuie sa va planificati timpul, banii, sarcinile, momentele de relaxare, ba chiar si relatia cu tatal. Iar asta se face gandindu-va la ce anume este important pentru voi si apoi discutand despre asta si cu partenerul vostru. Pentru ca ati pornit amandoi la acest drum si trebuie sa cadeti de acord asupra asteptarilor voastre. Altfel, momentele de tensiune, ca in orice situatie ajunsa la limita, vor fi inevitabile. Si fara prea mare folos – nimeni nu are timp de prea multe discutii cu un bebe atarnat la san.

Care sunt lucrurile pe care sa le discuti neaparat cu partenerul inainte de nastere: detalii financiare, timp alocat, detalii ingrijire copil, prezenta spital, detalii ingrijire casa.

Detalii financiare. Veti avea cheltuieli mai mari, insa resurse mai putine. Trebuie sa stabiliti clar aceste resurse, sa va ganditi la modul lor de gestionare si, pe cat posibil sa incercati sa va puneti deoparte o suma, pentru ca nu se stie niciodata ce s-ar putea intampla. Analizati ce cheltuieli are fiecare si ce vise de viitor. Si daca sunt ele viabile. Daca ati stabilit ca tatal se ocupa in principal de finante, poate nu ar trebui isi inceapa propria afacere, chiar daca el simte ca acum este momentul in viata cand trebuie sa faca ceva important.

Detalii referitoare la timp. Timpul este o resursa pe care de acum inainte nu o veti mai avea deloc. Niciunul dintre voi. Bebele va va dori pe amandoi 24 din 24, iar cand va creste mai mare, ca sa o spuna, va fi cu atat mai dificil. Asa ceva te poate duce la balamuc, prin urmare si timpul trebuie planificat. Trebuie sa cadeti de acord si sa va completati ca sa supravietuiti. Nu lasati deoparte nici timpul petrecut impreuna, doar voi doi, dar nici timpul pe care vi-l acordati numai voua, fara altcineva prin preajma. Trebuie sa ajungeti la un program cu care toata lumea se simte confortabil, chiar daca nimeni nu este multumit deplin.

Inevitabil, se ajunge la sarcini. Cat de mult se va implica tatal? Se va ocupa si el de bebelus in sensul sa ii schimbe scutecele, sa il plimbe, sa il linisteasca, sa ii tina companie noaptea etc? Probabil ca nu va va spune in niciun caz ca nu, dar daca nu il vedeti ca urmeaza vreun curs sau ca citeste despre ingrijirea bebelusilor atunci sa nu va asteptati la cine stie ce ajutor din partea sa. Dar in ceea ce priveste treburile din casa cum se simte sa preia o parte: curatenie, rufe, mancare, cumparaturi? Insistati pe detalii ca astfel imaginatia sa poata crea situatia viitoare. Discutia nu este de prisos, daca el nu se poate implica trebuie sa gasiti alternative: bunici sau bona care sa stea cu bebele, femeie care sa se ocupe de casa etc.

Dar mai ales discutati despre ce este important pentru voi, ce va face fericiti, ce parere aveti despre societate, valori, familie etc. Nu glumesc. Nici nu realizati cat de mult se schimba comportamentul unui om atunci cand se pune presiune mare pe el, si cum toate floricelele se dau deoparte pentru a dezvalui adevaratul eu.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!