Sari la conținut

Ce sa faci cu copilul de acasa cand nasti?

Unul dintre cele mai mari stresuri ale mamelor este cum sa isi lase copilul mai mare atunci cand merg sa nasca la maternitate. Mai mult, faptul ca nu stiu cat de lung va fi travaliul si cat de mult vor sta la spital fac chiar mai dificila pregatirea copilului lasat acasa.

Una dintre optiunile benefice este sa fie lasat in grija celuilalt parinte mai degraba decat sa ramana in grija unui prieten sau a unei rude. Dar pe de alta parte si mama are nevoie de suport si sprijin din partea partenerului, astfel incat acesta este deseori prezent in timpul travaliului si copilul este lasat in grija altcuiva.

Deci cum pregatim copilul mai mare (indiferent daca este copil mic, scolar sau prescolar) de separarea fata de mama, si chiar mai rau, de separarea de casa?

Creeaza o relatie puternica

Se poate ca cel mic sa aiba o perioada dificila cat esti departe de el. Dar o relatie stransa anterioara ii va oferi o baza solida care va actiona ca un tampon si care il va ajuta sa recupereze rapid timpul pierdut.

Alege persoana care se va ocupa de el si incepe sa lucrezi cu ea

Lasa-l cu acea persoana cat mai des posibil, pentru perioade scurte si mai lungi de timp. Incearca sa aranjezi dupa un timp ca cel mic tau sa doarma de cateva ori la pranz acolo, pentru a se obisnui. Daca nasterea necesita o sedere peste noapte (este inevitabil!), numai aceea noapte trebuie petrecuta de copil acolo, cu exceptia cazului in care copilul se simte confortabil cu aceasta persoana.

Nu incerca sa il obisnuiesti pe copil cu separarea

Asta doar il va traumatiza si il va face mai lipicios. Scopul nu este sa il faci sa se obisnuiasca cu separarea si de a sta cu alti oameni, pentru ca nu acesta este modul in care functioneaza atasamentul. Scopul este sa il ajuti sa isi construiasca o relatie cu o anumita persoana, oricine ar fi, astfel incat persoana sa il poata calma in timpul absentei tale. Singurul lucru care il va ajuta sa faca fata absentei tale este prezenta cuiva in care are incredere.

Scopul tau este sa ajuti persoana respectiva sa poata calma copilul

E ok daca micutul tau plange. Ceea ce conteaza este ca el are pe cineva care sa-l mangaie in timp ce plange, care nu il va lasa sa planga singur. Copiii pot face trece fara traume prin aceasta situatie atunci cand este cineva alaturi de ei.

Incepe pregatirea vorbind cu cel mic

Incepe pregatirea vorbind despre modul in care vei merge la spital sa nasti copilul si el va merge la (vecina? Bunica?) si cum vei veni apoi sa il iei acasa in curand. Trebuie sa subliniezi faptul ca vei veni mereu inapoi la el.

Imbraca un ursulet de plus intr-o haina de-a ta

Niciun obiect nu va substitui vreodata vreo persoana, dar copiii pot gasi confort intr-un obiect familiar pe care il asociaza cu siguranta si cu parintii.

Ramai pozitiva si ai incredere in copilul tau

Cel mic va trece peste aceasta perioada cu bine, chiar daca va plange pana va adormi in bratele ingrijitorului sau. Dragostea si atentia ta de dinainte si de dupa nastere vor face diferenta care il vor ajuta sa faca fata schimbarii.

Citeste mai multe despre psihologia primului nascut. 

Daca planifici sa iei copilul la nastere

Multi parinti care au avut o prima nastere lipsita de evenimente sunt incantati de ideea de a-l implica pe copil in momentul magic al nasterii. Avand in vedere imprevizibilitatea procesului de nastere, aceasta este doar de dorit doar in cazul in care ai aranjat ca un ingrijitor sa fie aproape si sa il poata lua daca nasterea se complica sau se plictiseste .

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!