Sari la conținut

Cine a inventat scorul Apgar

Scorul Apgar, cel care evalueaza starea tranzitiei bebelusului din mediul uterin la cel exterior, a fost inventat de medicul Virginia Apgar, cea care a devenit prima femeie profesor la at Columbia University College of Physicians and Surgeons.  Exemplul unei femei puternice ne poate inspira si pe noi si ne face sa vedem cum un „standardele” in sanatate au avut nevoie de cercetare complexa si munca asidua.

Inainte sa nasti, afla cine a inventat scorul Apgar si ce iti arata acesta. 

Inca de cand a absolvit liceul, Virginia Apgar era hotarata sa devina medic. Se prea poate ca aceasta dorinta sa fi fost insuflata de boala cronica a fratelui ei sau de moartea prematura a fratelui mai mare, din cauza tuberculozei.  Cu ajutorul catorva burse, a urmat colegiul Mt. Holyoke de unde a absolvit in 1929.

Apgar a intrat la College of Physicians and Surgeons at Columbia University chiar inainte de criza de pe Wall Street in octombrie 1929, cea care a dat semnalul inceperii marii crize economice.  In ciuda problemelor economice a absolvit a patra din clasa ei in 1933. Hotarata sa devina chirurg, ea a castigat o bursa la Columbia si a excelat. Din pacate, chirurgul sef Dr. Alan Whipple a descurajat-o deoarece celelalte femei carora le fusese mentor nu au reusit sa isi faca o cariera din chirurgie. Whipple credea ca este nevoie de inovare si imbunatatiri in domeniul anesteziologiei (realizata de surorile medicale la acea vreme) pentru ca chirurgia sa poata avansa, si a vazut in Apgar „energia, inteligenta si abilitatea necesara de a aduce contributii semnificative in aceasta zona”. Deoarece anestezia nu a fost recunoscuta ca specialitate pana catre mijlocul anilor 40, Apgar s-a luptat sa gaseasca un program de pregatire atunci cand si-a terminat rezidentiatul in 1937. A petrecut sase luni la primul departament de anesteziologie din Statele Unite la Universitatea din Wisconsin si apoi alte sase luni la spitalul Bellevuw din New York.

In 1939 Dr. Apgar s-a intors la Universitatea din Columbia ca director al diviziei de anesteziologie si ca anesteziolog practician. In ciuda titulaturii pe care o purta, i-a fost extrem de greu sa recruteze medici care sa lucreze cu ea. Chirurgii nu ii acceptau pe anestezisti ca fiind egalii lor, si in plus plata pentru aceasta specialitate era mult mai mica. Apgar a fost singura membra a departamentului ei pana la mijlocul anilor 40.  In 1946 anesteziologia devenise o specialitate recunoscuta care dispunea de pregatire adecvata, iar in 1949 cand a devenit un departament academic, dr. Apgar a fost numita prima femeie profesor la Columbia University College of Physicians and Surgeons.

A inceput sa studieze anestezia obsterica – efectele anesteziei facute mamei in timpul travaliului asupra noului nascut – unde a adus contributii majore, sintetizate prin scorul Apgar. Acesta a fost prima metoda standardizata de evaluare a tranzitiei nou nascutului la viata in afara uterului.  

 „Cinci puncte – ritmul cardiac, efortul respirator, tonusul muscular, reflexele si culoarea – sunt observate si le sunt oferite 0,1 sau 2 puncte. Punctele sunt apoi adunate pentru a realiza scorul final.” Scorul a fost prezentat pentru prima data la o intalnire stiintifica in 1952 si publicat in 1953. In ciuda rezistentei initiale, scorul a fost acceptat si este acum folosit in intreaga lume. Apgar a planuit ca initial scorul sa fie luat la un minut dupa nastere, ca ghid pentru eventualitatea resuscitarii.  Altii au inceput sa faca masuratorile la intervale mai lungi de timp pentru a vedea cum bebelusii au raspuns la orice metoda de resuscitare. In cele din urma ambele versiuni ale scorului Apgar (de unu si de cinci minute au devenit standard).

Apgar a mers mai departe si a facut conexiuni mai apropiate intre efectele travaliului, nasterii si anesteziei mamei asupra copilului. Colegii sai Dr. Duncan Holaday si Dr. Stanley James au ajutat-o sa faca aceste conexiuni, oferind noi metode de masurare a gazelor si substantelor anesteziei din sange si au adus contributii in cardiologie. Impreuna au reusit sa demonstreze ca bebelusii cu un nivel scazut de oxigen si sange mai acid au avur scoruri Apgar mici si ca anestezia cu ciclopropan ducea la un scor Apgar mic al beblusului. pIn cele din urma Proiectul Colaborativ, un studiu inter-institutional care a implicat 17,221 de bebelusi a stabilit ca scorul Apgar, in special cel de cinci minute poate prezice supravietuirea neonatala si dezvoltarea neurologica.

In 1959 Apgar in timp ce era intr-un an sabatic, a castigat o diploma in sanatate publica de la Universitatea John Hopkins. Decisa sa nu se intoarca la medicina academica, si-a dedicat viata prevenirii defectelor de nastere prin educatie publica si prin strangerea de fonduri pentru cercetare. A devenit directorul diviziei de defecte congenitale de la National Foundation for Infantile Paralysis si a primit numeroase premii pentru munca depusa. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!