Sari la conținut

Cine sa ia deciziile?

Atunci cand esti insarcinata, dar si dupa, sunt o multime de decizii de luat atat in privinta vietii de cuplu, a relatiilor cu cei din jur, dar si in privinta copilului. Asa ca este normal sa te intrebi cine anume decide privitor la toate acestea.

Raspunsul ideal este ca o fac ambii parteneri, de comun acord. Raspunsul real insa este ca mai degraba unul dintre ei o face si celalalt urmeaza ce a fost stabilit.

Sa va dau exemplu de cateva decizii care va vor afecta viata in viitor:

- Sa ne mutam intr-o casa mai mare? Toate cuplurile au aceasta dilema pentru ca noul stil de viata impune noi reguli si moduri de convietuire. Raspunsul este aproape intotdeauna da, insa nu este si urmat de fapte, de obicei din considerente materiale. Uneori si din lenea de a schimba ceva pana cand nu esti cu adevarat obligat fiindca iti dai seama ca asa nu se mai poate.

- Ce nume sa punem copilului? Este o decizie foarte importanta, macar pentru faptul ca vei striga acest nume de o suta de mii de ori pe zi. Cum tine mai mult de inspiratie, cel care are primul ideea acela decide. Sunt insa si cazuri in care unul dintre parteneri ar vrea foarte mult sa il gaseasca el, insa sufera de un trac fantastic si amana pana in ultimul moment, cand, oricum, nu este multumit de ce a ales.

- Unde anume sa nasc? De obicei este o decizie lasata in seama mamei, chiar daca grijile financiare pot fi si ale tatalui.

- La cine apelez pentru ajutor? Vom face totul impreuna, vom apela la un ajutor profesionist pentru anumite treburi din casa, vom ruga o ruda sa fie alaturi de noi in primele saptamani? In general este o decizie care cade in seama mamei, fiindca a ei este responsabilitatea ingrijirii bebelusui, dar si a casei. Iar mama alege sa traga de ea pana la extenuare. Hm... oare ce si cui o avea de dovedit?

- Cat de apropiati vom fi de bunici? Se presupune ca fiecare alege cat de apropiat sa fie de proprii parinti si, incet, il indruma pe partener privitor la relatia pe care ar dori sa o aiba cu socrii (fie ea legala sau nu). Discutiile de acest gen sunt pe cat se poate ocolite, fiind printre cele mai inflamatoare. 

- Ce vom cumpara pentru bebelus? Uite un domeniu in care tatii nu prea se baga, prea este mult de cautat. Dar isi pastreaza rezerva ca s-a cheltuit totusi mult prea mult.

 

Din ce motive este unul dintre parteneri mai putin implicat in luarea deciziei? Motivele sunt multiple.

Se poate pune pe sine, inconstient, intr-o pozitie de inferioritate. Acest lucru apare des atunci cand este vorba despre decizii ce tin de bani si partenerul care nu decide aduce mai putin la bugetul familiei. De obicei este vorba despre femei, acestea fiind cele care in mod traditional stau acasa cu bebele si astfel posibilitatea lor de a castiga ceva se reduce considerabil.

Celalalt are convingeri foarte puternice intr-o anumita privinta. Si partenerul isi da seama ca a lupta cu ele nu aduce niciun beneficiu. Pot fi orice fel de convingeri, de la convingerea de a fi vegetarian si a impune si viitorului copil acest lucru pana la convingerea ca ingrijirea bebelusui este o sarcina a mamei sau a femeilor in general.

Considera ca sunt lucruri care nu il privesc in mod direct, asa ca lasa celuilalt luarea deciziei. De exemplu, barbatii nu prea au nicio parere despre doctorul pe care l-ai ales sa iti monitorizeze sarcina. 

Pentru ca nici macar nu si-a pus problema ca este vorba despre o decizie la mijloc si ia lucrurile ca atare, asa cum i se prezinta. 'Nu-i vom lasa pe bunici sa isi bage nasul prea tare in viata noastra, este obositor si au pareri invechite'.

 

La prima vedere poate parea in regula ca numai unul dintre parteneri sa ia decizia, insa este o atitudine gresita fiindca, oricare ar fi aceasta, rezultatul ii va afecta pe amandoi, in egala masura. Si este dificil sa nu ajungi la conflicte atunci cand simti ca ti s-a impus ceva, chiar si din cauza propriei pasivitati.

 

La tine cine decide?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!