Sari la conținut

Complicațiile ginecologice după naștere pot fi tratate acum cu laser

La fel ca oricare alt aspect al vieții cotidiene, corpul tău se confruntă cu schimbări semnificative în săptămânile și lunile după naștere. În perioada postpartum, organismul se vindecă, se reface și încearcă să își recapete forma și funcționalitatea de dinaintea sarcinii. Cu cât știi mai multe despre aceste schimbări, cu atât vei fi mai pregătită fizic și emoțional.

Dr.József-Attila Kiss, medicul ginecolog care folosește terapii revoluționare cu laser pentru tratarea a numeroase problemele ginecologice, a acceptat să ne vorbească despre posibilele afecțiuni care pot aparăre postpartum în cazul unei nașteri normale și cum pot fi acestea tratate rapid și fără durere, cu ajutorul terapiei laser.

Care sunt principalele probleme ginecologice la care se pot aștepta femeile care au trecut printr-o naștere vaginală?

Nașterea pe cale vaginală, ca și sarcina, este una dintre procesele fiziologice cele mai naturale, cu cele mai multe consecințe potențial patologice. După naștere putem vorbi despre complicații imediate (sângerare, lacerații ale canalului de naștere, etc.), complicații în lăuzie (in primele 6 săptămâni după naștere: febră, infecții, etc.) și posibile complicații tardive cauzate de naștere, precum laxitatea vaginală sau  incontinența urinară.

Laxitatea musculaturii pelvine generează pierderi involuntare de urină și este, de multe ori, cea mai mare sursă de disconfort fizic, dar și psihologic al pacientelor care au născut natural.

Aceste complicații pot apărea chiar și după prima naștere? Este vârsta un factor care poate influența apariția lor?

Se poate întâmpla după orice sarcină sau prin procesul fiziologic al îmbătrinirii. Acest lucru depinde de natura sarcinii și de nașterea în sine, dacă a fost un travaliu dificil, dacă a fost un făt voluminos și dacă s-au folosit manevre obstetricale ca extracție vacuum sau forceps. Cât despre vârstă, este bineștiut că odată cu înaintarea în vârstă elasticitatea țesuturilor scade, astfel riscurile de complicații cresc.

Care dintre aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul laserului?

Principalul motiv pentru care pacientele apelează la tratamentele ginecologice cu ajutorul laserului este reabilitarea post-naştere a vaginului, asa-zisa îngustare vaginală. Procedura are multiple efecte benefice asupra problemelor ginecologice post-partum: previne uscăciunea vaginală, normalizeză pH-ul şi flora vaginală, îmbunătăţește răspunsul sistemului imunitar local care duce la eliminarea infecţiilor cronice vaginale, restaurează calitatea mucoasei pereţilor vaginali şi sporeşte sensibilitatea ţesutului vaginal.

Cum se numește această procedură cu laser și ce presupune ea?

FemiLift este o procedură asistată de un laser fracționat cu dioxid de carbon, creată pentru a a consolida și strânge pereții vaginului prin vaporizare și efect termic. Laserul fracționat CO2 este un laser cu performanțe ridicate, care adaugă precizie și inovație neegalate în asistența medicală în ambulatoriu.
Acesta pătrunde în epiderm și mucoase cu precizie, lasând țesutul înconjurător intact, fapt ce permite acestuia să se vindece mai repede,în timp ce epiteliul peretelui vaginal este regenerat.
Practic, tratamentul stimulează și remodelează colagenul vaginal, induce formarea de vase noi de sânge, contribuind astfel la îmbunătățirea imunității și a umidificării și reechilibrează pH-ul vaginal. Reface calitatea mucoasei vaginale și sporește sensibilitatea țesutului vaginal, iar prin suportul uretrei mijlocii reduce incontinența urinară.
Procedura inovatoare FemiLift prezintă o tehnologie minim invazivă, nu necesită anestezie, nu doare și, de asemenea, nu necesită tratament postintervențional efectuându-se în ambulatoriu.

Cât durează efectele tratamentului?

Efectele tratamentului durează, în medie, între 18 luni și 3 ani, iar acestea pot fi prelungite cu o intervenție de întreținere ulterioară. Pentru tratarea incontinenței urinare și a laxitatății vaginale, cele mai multe dintre paciente optează pentru o procedură de întreținere la un an sau doi de la prima intervenție.
În cât timp de la naștere se poate efectua tratamentul?
Este recomadat să așteptați trei luni de la nașterea naturală, pentru ca țesutul să se vindece. Acest lucru este valabil și pentru pacientele care au avut epiziotomie/epiziorafie.

Dar dacă pacienta își dorește un alt copil după efectuarea tratamentului?

Este important de știut că Femilift este sigur și nu afectează sistemul reproducător, deoarece implică numai zona vaginală. FemiLift poate fi efectuat în orice moment și nu are nici un efect asupra fertilității, sarcinii sau a nașterii.

Poate tratamentul acesta afecta alăptarea?

Deloc. Acesta este unul dintre avantajele laserului: este sigur și îl putem folosi fără a interfera sinergia dintre mama și copilul ei.

Vedeți o creștere a numărului de femei care doresc un astfel de tratament după naștere?

Rejuvenarea vaginală și posibilitatea tratamentului unor afecțiuni ginecologice cu laser sunt metode foarte inovatoare, de pionerat la noi, care prin informare corespunzătoare ajunge la un număr tot mai mare de paciente. Laserele în ginecologie sunt potrivite atât pentru procedurile chirurgicale de sine stătătoare, cât și pentru procedurile complementare și au devenit o alternativă practică la bolile care au fost tratate doar prin intervenții chirurgicale clasice, terapie hormonală sau cu steroizi.

Sursa foto: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/woman">Woman photo created by jcomp - www.freepik.com</a> 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!