Sari la conținut

Contracțiile Braxton Hicks – ce sunt și cum le diferențiem de cele de naștere

Dacă simți că burtica ți se întărește brusc, de mai multe ori pe zi, dar mai ai chiar și 12 săptămâni până la data probabilă a nașterii, atunci trebuie să știi că te confrunți cu celebrele contracții Braxton Hicks.

Contracțiile Braxton Hicks – Ce sunt contracțiile Braxton Hicks

Noțiunea de contracții Braxton Hicks îşi are originea undeva la sfârşitul secolului XIX, când un doctor cu numele John Braxton Hicks a descris contracțiile dinaintea intrării în travaliu, care de fapt nu erau contracții reale.
Contracțiile Braxton Hicks sunt acele întărituri ale abdomenului care apar de câteva ori pe zi și dispar după câteva zeci de secunde.  În fapt, sunt acele contracții ale uterului care se pregătește, de timpuriu, pentru naștere. Nu este cazul să te sperii, trebuie să știi că sunt normale și că întăresc musculatura uterului și pregătesc cervixul pentru expulzare (când va fi momentul).

Contracțiile Braxton Hicks – Cum se simt contracțiile Braxton Hicks

În cazul contracțiilor Braxton Hicks, simți cum mușchii abdominali ți se întăresc. În fapt, dacă pui mâna pe burtică, simți cum uterul devine tare ca piatra. Contracțiile apar devreme în sarcină, dar nu se simt decât prin al doilea, al treilea semestru. Dacă ești la prima sarcină, probabil le vei simți de prin săptămâna 16.
Contracțiile Braxton Hicks apar și dispar iregular și durează aproximativ 30 de secunde. Deși pot fi inconfortabile, nu sunt dureroase și nici periculoase: nu cauzează travaliu și nici nu sunt un semn că acesta ar putea începe curând.

Contracțiile Braxton Hicks – Cu ce sunt diferite de contracțiile de naștere

Contracțiile Braxton Hicks:

Durează aproximativ 30 de secunde

  • Pot fi inconfortabile, dar nu dureroase
  • Apar neregulat
  • Nu apar mai mult de 1-2 ori pe oră, de mai multe ori pe zi
  • De obicei încetează dacă schimbi poziția sau activitatea

Contracțiile de naștere:

Se intensifică, pe măsură ce trece timpul

  • Durează din ce în ce mai mult
  • Devin mai puternice dacă mergi
  • Poți distinge mai ușor contracțiile Braxton Hicks de cele care anunță nașterea prin faptul că primele menționate încetează la schimbarea poziției sau a activității, dar și la contactul cu apa caldă.
  • Spre sfârșitul sarcinii, e posibil să apară contracțiile Braxton Hicks mai des, cam la 20-30 de minute. Acesta este un semn că te pregătești pentru travaliu – și ai intrat în pretravaliu.

Contracțiile Braxton Hicks – Când ar trebui să îmi contactez medicul

Dacă simți disconfort, presiune sau durere la nivelul pelvisului, al abdomenului sau al spatelui, atunci trebuie să îți contactezi medicul. Dacă nu ai ajuns încă la 37 de săptămâni, sună-ți de urgență medicul, că s-ar putea să te confrunți cu un travaliu timpuriu.
În orice caz, trebuie să îți contactezi medicul în orice moment al sarcinii, dacă:

  • Te confrunți cu derere permanentă la nivelul abdomenului
  • Sângerezi vaginal
  • Ai observat că mișcările puiului s-au diminuat sau au încetat

Contracțiile Braxton Hicks – Cum pot fi diminuate

Contracțiile Braxton Hicks sunt normale și nu au nevoie de tratament. Dar, dacă totuși te simi inconfortabil, poți încerca să:

  • Stai pe spate
  • Te plimbi
  • Faci o baie călduță

► Citește și Care sunt semnele travaliului?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!