Sari la conținut

Copiii nascuti vara devin adulti mai sanatosi

Au oare copiii nascuti vara o evolutie mai buna decat cei nascuti in alte anotimpuri? Se pare ca da, conform unui nou studiu facut de the Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit de la Universitatea  Cambridge.

Cercetatorii spun ca rezultatele sustin ipoteza „programarii fetale” care sugereaza ca mediul din uter duce la diferente intre copii, care influenteaza sanatatea in viata adulta.

Studiile au descoperit ca anotimpul nasterii – care este un indiciu al expunerii la vitamina D in viata intrauterina – este asociat cu o  gama larga de efecte de sanatate. Cercetatorii spun ca „cele mai convingatoare asociatii par sa fie cele legate de bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 si scleroza multipla.”

Alte studii au aratat deja legatura dintre anotimpul nasterii si greutatea la nastere.

Dr. John Perry, autorul studiului, spune ca momentul conceptiei si al nasterii sunt de cele mai multe ori aleatoare si nu sunt influentate de statut social, varsta parintilor si sanatatea lor. De aceea, luna nasterii copilului poate fi importanta pentru identificarea influentelor mediului inainte de nastere.

Cercetarea a demonstrat legatura dintre momentul nasterii si greutatea la nasterea, inceperea pubertatii la fete si inaltimea adultilor.

Bebelusii nascuti intre iunie si agust au o greutate mai buna la nastere si devin adulti mai inalti

Cercetarea nu a fost facuta pe un lot mic, ci pe unul impresionant, de peste 450,000 de femei si barbati, carora le-au fost comparate cresterea si dezvoltarea. Conform echipei de cercetatori, este „cea mai larga cercetare despre impactului anotimpului nasterii asupra cresterii si dezvoltarii fizice”.

Rezultatele au aratat ca bebelusii care s-au nascut in iunie, iulie si august au avut greutate la nastere mai mare si au fost mai inalti ca adulti, iar fetele nascute in aceste luni au inceput pubertatea mai tarziu – ceea ce este un indicator de sanatate mai buna la varsta adulta.

Interesant, copiii nascuti in decembrie, ianuarie si februarie au aratat rezultate antagonice cu cei nascuti in lunile de vara.

Aceste asociatii au fost puse in context cu numarul total de ore de soare din timpul celui de-al doilea trimestru, dar nu si pentru primele 3 luni dupa nastere, si au existat asociatii suplimentare cu privire la rezultatele academice. Mai exact, cei nascuti toamna au mai multe sanse decat omologii lor nascuti vara sa-si continue educatia peste varsta de 16 ani sau pentru a obtine o calificare de nivel superior.

Cercetatorii sustin ipoteza ca aceste diferente sezoniere ar putea fi puse pe seama cantitatii de lumina a soarelui pe care mama o primeste in timpul sarcinii - un factor care afecteaza nivelurile de vitamina D. Comentand in continuare, Dr. Perry spune:

„Nu stim mecanismele care determina aceste diferente. Trebuie sa intelegem aceste mecanisme inainte ca sa putem folosi constatarile noastre pentru beneficii de sanatate. Noi credem ca expunerea la vitamina D este importanta, iar rezultatele noastre vor incuraja, speram, alte cercetari cu privire la efectele nivelului de vitamina D din copilarie asupra pubertatii si sanatatii.”

Puncte forta dar si limitari

Studiul are multe puncte puternice, inclusiv un esantion mare de oameni , dar exista inca unele limitari.

O astfel de limitare este ca studiul nu a inclus masurarea directa a nivelului matern sau fetal de vitamina D pentru a fi in masura sa stabileasca o relatie de cauzalitate.

Citeste si de ce vitamina D este esentiala in sarcina. 

Si chiar cercetatorii spun ca toti subiectii (chiar si cel mai tanar participant de 38 de ani) au fost nascuti in timpuri in care suplimentarea cu vitamina D nu era sustinuta in cazul femeilor insarcinate.

Totusi, in ciuda acestor limitari, studiul sustine impactul pe care anotimpul nasterii il are asupra dezvoltarii copilului. 

 

Sursa: Medical News Today

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!