Sari la conținut

Cum protejezi bebelusul de radiatii

Este necesar sa iti protejezi copilul de pericolele nevazute ale razelor X emise de telefoane mobile, aparatura medicala si alte gadgeturi high-tech? In jurul nostru sunt nenumarate surse de radiatii, incepand de la telefoane, gadgeturi si pana la antenele de telefonie mobila.  Nemaivorbind de radiatia emisa de cuptorul de microunde...

Daca esti ingrijorata cu privire la riscul de radiatii, aici vei afla cateva informatii importante pentru a-ti proteja bebelusul din burtica.

Pericolele razelor X

Razele X folosite in scop medical sunt sursa cea mai comuna de expunere la radiatii, iar expertii iti sugereaza sa le eviti in sarcina pe cat posibil. Exista, in general, o mica crestere a riscului de malformatii congenitale, atunci cand mama este supusa examinarii cu raze X. Acest risc depinde de momentul expunerii (cu cat este mai devreme in sarcina este mai riscant) si duratei de expunere.  Expunerea in utero  poate creste riscul de cancer mai tarziu in viata si, desi riscul de la o singura expunere este mic, este mai bine sa le eviti cu totul.

Citeste aici si despre riscurile aduse de telefonul mobil. 

Epidemiologul si toxicologul Devra Davis spune ca "razele X salveaza vieti atunci sunt folosite in mod corespunzator". „Folosite necorespunzator, ele pot duce la cancer." Ea sfatuieste femeile insarcinate sa foloseasca metode alternative de diagnostic, cum ar fi RMN-ul sau ecografia;  sa amane mamografiile de rutina si razele X dentare  si mai ales sa evite o scanare CAT - echivalentul a sute de raze X - cu exceptia cazului in care diagnosticul medical o impune. Daca ai facut o radiografie inainte de a afla ca esti insarcinata, nu intra in panica: daca embrionul s-a deteriorat, cel mai probabil ai suferit deja un avort spontan. Daca nu, probabil ca este totul in regula.

Daca iti faci griji cu privire la scanerele corporale din aeroport, trebuie sa stii ca radiatiile ionizante pe care le emit sunt  "cu adevarat banale", spune Davis. Ar fi nevoie de aproximativ 50 de treceri (50 de excursii!) prin aceste scannere ca sa „primesti” cantitatea de radiatii pe care o primesti de la o radiografie dentara.  Poti spune ca esti insarcinata ca sa eviti scannerul, deoarece aceste porti nu sunt intotdeauna perfect calibrate sau exploatate.

Taie conexiunea

O sursa de radiatii este insa aproape intotdeauna cu tine: telefonul tau mobil. Desi radiatia unui telefon este mai curand una de microunde decat una ionizanta, emisiile pot deteriora DNA-ul pe termen lung. Cercetatorii turci care au studiat animalele de laborator au constatat ca expunerea prenatala a afectat ochii, creierul, ficatul si pielea puilor.

Davis recomanda ca femeile gravide sa tina telefoanele mobile departe de abdomen si mamele sa nu lase copiii sa se joace cu telefoanele. "Nu astepti un accident de masina inainte sa pui copilul intr-scaun de masina", spune ea. "Ai nevoie de masuri de precautie similare si in cazul telefoanelor mobile."

Acelasi lucru poate fi valabil si pentru iPad-uri, care sunt proiectate si testate pentru a fi utilizate la opt centimetri de un organism adult.

Davis sugereaza, de asemenea, oprirea telefonului si routerului Wi-Fi pe timp de noapte pentru a minimiza expunerea, in special in timpul somnului, din moment ce atunci corpul are o multime de treaba in repararea ADN-ului. Consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, si dormitul in intuneric sprijina organismul sa produca mai multa melatonina care ajuta la repararea ADN-ului deteriorat. "Nu te condamna, indiferent de cat de mult ai utilizat telefonul", explica Davis. "Natura ne-a inzestrat cu posibilitatea de a ne repara ADN-ul."

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!