Sari la conținut

Cum sa ai o relatie buna cu doctorul tau

Relatia cu doctorul este esentiala in timpul sarcinii. Sunteti ca doi parteneri care trebuie sa aiba grija unul de altul ca totul sa decurga bine. Si, o parte din sarcini cad si pe umarul tau. 

Mai exact, ce ar trebui tu sa faci ca relatia cu doctorul tau sa decurga bine:

1. Sa fii atenta la sarcina ta, sa te monitorizezi constant. Este adevarat ca este o situatie noua pentru tine, dar, chiar si asa, tu iti cunosti corpul mai bine decat il stie doctorul tau care te vede o data pe luna.

Daca te ingrijoreaza greutatea noteaz-o, astfel incat sa poti face comparatii de la saptamana la saptamana. Daca ti se pare ca nu mananci sanatos noteaza ce mananci. In acest fel, atunci cand il vezi ii poti da informatii concrete si nu un simplu mi se pare. 

Dar, mai ales, alerteaza doctorul la orice anomalie observi.

2. Noteaza tot ce iti spune la cabinet, pe loc, oricat ti s-ar parea de bizar. Nu sunt putine cazurile in care ai impresia ca intelegi si retii ca sa iti dai seama cand ai iesit din cabinet ca mintea este goala complet - oare mi-a spus sa iau suplimentele dimineata sau seara? Si cand trebuie sa vin pentru urmatoarea vizita? Si unde mi-a recomandat sa merg pentru ecografia morfologica? etc

3. Intreaba-l cand il vezi toate nelinistile pe care le ai. El va avea tendinta sa cerceteze ce il intereseaza pe el si sa considera ca s-a incheiat consultatia. Cere cateva minute la sfarsit si pentru nedumeririle tale. Cel mai bine este sa le ai notate pe o hartie, altfel probabil vei uita una doua dintre ele. Daca nu iti poate raspunde pe loc intreaba daca nu este posibil prin email.

4. Informeaza-te in ceea ce priveste simptomele sarcinii si, cand simti ca este o problema al carei raspuns nu il poti gasi si nici nu poti astepta pana la urmatoarea consultatie, suna-l. Nu iti face probleme ca vei suna ridicol, rolul sau este sa se asigure ca totul decurge cum trebuie.

5. Nu tot ce citesti este si corect. Inainte de a spune 'Vreau neaparat sa fac x' intreaba medicul care este parerea sa. 

6. Daca observi ca medicul face o gresala evidenta vorbeste despre asta cu el. Cu cati pacienti are nu este de mirare ca nu stie pe loc toata istoria sarcinii tale. Si tu trebuie sa ai grija la asemenea erori.

7. Nu ascunde informatii - mai scazi numarul de tigari fumate, 'uiti' de un avort, nu amintesti de o boala sau o operatie. Doctorul trebuie sa stie tot ca sa dea sfaturile corecte.

8. Efectueaza testele care ti se cer, cand ti se cer. Daca ai un motiv puternic sa te opui trebuie sa il discutati. Ia medicamentele care ti se dau, insa dupa ce l-ai intrebat pentru ce se iau si care sunt posibilele lor efecte secundare.

9 Daca este ceva care nu iti convine - de la cum se desfasoara consultatia pana la sfaturile primite nu tine in tine, ci discutati impreuna despre asta, cat mai politicos posibil.

 

Daca simti ca nu poti urma tratamentul indicat de medic inseamna ca nu ai incredere suficienta in persoana sa. Caz in care, cea mai buna solutie este sa il inlocuiesti. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!