Sari la conținut

Minidictionar online: cuvinte noi, pentru gravide si mamici

Odata cu sarcina si nasterea iti maresti si vocabularul, nu numai familia. Exista cativa termeni cu care orice gravida sau proaspata mamica se vor confrunta si trebuie sa le cunoasca explicatia.

Sarcina si maternitatea sunt doua noi etape ale vietii pentru care femeia – si nu numai, e de recomandat asta si celor din jur, mai ales partenerului – ar trebui sa se documenteze pentru a intelege ce se intampla si pentru a avea proprietatea termenilor atunci cand se afla intr-o discutie despre situatia sa. Jargonul aferent sarcinii si maternitatii este tare stufos, dar am selectat cativa termeni pe care ori ii vei folosi intensiv, ori ii vei intalni intensiv:

Aleza. Este vorba de foaia aceea mare de scutec de pus pe masa de infasat (sau pe orice suprafata schimbi bebelusul) ca sa n-o faca harcea-parcea imediat, avand in vedere ca pipi si caca se produc, adeseori, in timpul procesului de schimbare, mai ales in primele luni de viata. Am mereu o aleza cu mine, pe langa scutece si servetele umede, atunci cand plec cu Tudor un timp mai indelungat de acasa. In primele luni, aveam una si in masina. La inceput, le consumam ca pe scutece – si imagineaza-ti disperarea, ca vorbim de un cu totul alt pret per bax. Si mi-au fost foarte utile in prima noapte si ziua urmatoare nasterii, cand impiedicau asternuturile spitalului sa se pateze atunci cand se mai petrecea vreun accident cu lohiile mele. Nu stii ce-s alea lohii? Revin mai tarziu.

Amniocenteza. E bine sa stii ce e, dar nu-ti doresc sa ai parte de asa ceva. Aceasta interventie medicala invaziva poate detecta anomaliile si bolile genetice ale fatului si se face prin extragerea unei mostre de lichid amniotic cu ajutorul unui ac subtire introdus in uterul mamei. Numai cand citesti descrierea ti se zbarleste parul in cap, daramite sa mai si treci prin asta. Unii medici o recomanda ca test obligatoriu gravidelor cu varsta peste 35 de ani. Si mai este recomandata in cazul in care dublu-testul si triplul test au avut rezultate nefavorabile. Se face intre saptamanile 16 si 20 de sarcina.

 ►Citeste si Cum se simte amniocenteza

Batista bebelusului. Te intrebi daca bebelusul trebuie sa foloseasca o batista din textil – si nu servetele de hartie, cum se intampla de vreo doua generatii – si daca arata in vreun fel special batista respectiva... ca sa afli ca, de fapt, e vorba de un dispozitiv din plastic folosit pentru aspirarea mucozitatilor nazale ale celui mic. Probabil i-au dat aceasta denumire ca sa-i mai indulceasca rolul, avand in vedere ca acest dispozitiv se ataseaza furtunului de la aspiratorul cu care cureti casa, de altfel. Totusi, nu-i nimic infricosator la mijloc, acel dispozitiv a fost special creat pentru adaptarea fortei de suctiune a aspiratorului la nasucul bebelusului.

 ►Citeste si 8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le stiai

Colostru. Nu mi-a placut niciodata acest cuvant, dar lui Tudor se pare ca i-a placut gustul primelor sale mese pe lumea asta. Pana se instaleaza lactatia cu adevarat, colostrul este secretia mamara ce are loc (uneori, nu este obligatoriu) in ultimele luni de sarcina si in primele 2-3 zile dupa nastere. Are o culoare galbena, data de beta-caroten, si contine o cantitate mai mare de proteine decat laptele ce va urma, dar este sarac in grasimi si zaharuri.

Epiziotomie. Este procedura prin care medicul face loc bebelusului sa vina pe aceasta lume in cazul nasterii naturale. Adica opereaza o incizie la nivelul perineului (revin mai tarziu si la asta) ca sa largeasca „usa” pentru capul copilului. De obicei, se face sub anestezie locala sau sub efectul epiduralei (vezi mai jos). Dupa expulzie si curatarea locala, medicul o sa coasa locul inciziei. O bucurie! Trebuie sa stii ca nu este o interventie obligatorie in timpul nasterii naturale si ca o poti ocoli cu exercitii de antrenare a perineului, cu dispozitive speciale si cu ajutorul unui medic rabdator, care stie cu sa-ti ajute perineul sa nu se rupa in timpul expulziei.

 Epidurala. Este anestezia facuta – la cerere – in timpul nasterii naturale. Iti permite sa-ti pastrezi o parte din capacitatile motorii – ca sa poti impinge cand va fi cazul – dar te impiedica sa simti durerea provocata de contractii. Desi pare o adevarata minune pentru cele care isi doresc nastere naturala, afla ca intervine in normalitatea acestui proces: prelungeste travaliul – pe care nu poti sa-l faci asa cum iti doresti, fiind obligata sa stai la pat; nu ai control total asupra nasterii; situatia ar putea impinge medicul sa foloseasca forcepsul sau vacuumul pentru extragerea fatului; bebelusii nascuti sub actiunea epiduralei ar fi mai lenesi, dotati cu mai putine abilitati de supravietuire. Vezi mai multe aici. http://americanpregnancy.org/labornbirth/epidural.html

Lauza. E vorba de tine, in timpul celor sase saptamani de dupa nastere, perioada care se numeste „lauzie”, pana se reinstaleaza ciclul menstrual. Asta daca nu alaptezi. Daca o faci, perioada se prelungeste pana prin saptamana 12 de la nastere. Este o perioada caracterizata de hipersensibilitate, ai un grad crescut de iritabilitate si te simti obosita. Exista si cazuri in care lauzia este dominata de euforie, dar n-am intalnit asta pana acum.

►Citeste si Ce sa nu-i spui unei lauze

Lohii. Este vorba de scurgerile care se petrec timp de aproximativ trei saptamani de la nastere. Bineinteles, fluxul scade odata cu timpul, iar culoarea se schimba: la inceput sunt rosu-aprins, trec prin nuante de roz si ajung aproape de maro spre finalul perioadei. O sa ti se para enervante, cam ca un ciclu prelungit, asa ca o sa dedici mult timp, energie si bani protectiei zilnice. E perioada in care nu-ti doresti sa scoti la lumina din sertar lenjeria tanga.

Meconiu. Bleaaaah! Stiu ca e produs de bebelusul meu, dar... bleeaaaah! Sunt cele mai negre, elastice si lipicioase scaune pe care vei fi nevoita sa le cureti vreodata. Sper ca ai baia pe-aproape, ca e mai eficienta spalarea cu apa si sapun a funduletului de bebelus decat stergerea cu servetele umede. Asa sunt primele scaune ale copilului dupa nastere, pana elimina din intestine tot ce-a adunat prin cordonul ombilical. Odata cu intrarea laptelui (natural sau formula) in sistem, scaunele i se modifica vazand cu ochii.

Oxitocina. Este un hormon artificial pentru accelerarea travaliului (intensificarea contractiilor), folosit in mai toate maternitatile. Te-ai putea intreba cine-si doreste asta. O sa-ti raspunzi singura daca, Doamne fereste, te afli tot gravida la ceva timp dupa termen sau intr-un travaliu neproductiv sau sub actiunea unei epidurale. Totusi, cu multa rabdare si stapanire de sine, administrarea de oxitocina de catre personalul medical poate fi evitata, iar contractiile au fost lasate de natura in limitele tolerantei gravidei.

Perineu. Bazinul este o cavitate osoasa, inchisa in partea de jos printr-un planseu muscular, numit perineu. Acesta sustine organele interne din abdomen si strange corespunzator deschiderile vaginala, anala si urinara. Imagineaza-ti cat trebuie sa se intinda perineul atunci cand cea mai mare circumferinta a bebelusului – capul – trebuie sa iasa prin vagin. Nici nu-i de mirare ca epiziotomia a devenit o procedura atat de frecventa in contextul fricii femeilor de rupturile de perineu produse la nastere. Dar trebuie sa stii ca si perineul, ca orice alt muschi, se poate antrena. Exista dispozitive si exercitii specifice pentru asta.

Afla cum se face masajul corect al perineului!

 

Vernix. Pe romaneste, este mazga care acopera bebelusul proaspat iesit din pantece. O substanta alb-cenusie, unsuroasa, formata din secretii sebacee si celule descuamate ale epidermei bebelusului. Are rolul de a proteja pielea fatului de contactul cu lichidul amniotic atunci cand se afla in uter. Crede-ma, pare scarbos pana in momentul in care medicul iti pune bebelusul proaspat nascut si necuratat pe burtica – ceea ce ar trebui sa se intample in mod normal. Iar asistenta sa il curete la fata locului, in contact cu tine, in timp ce copilul iti simte atingerea si isi scade nivelul de stres provocat de venirea sa pe lume, de schimbarea totala a mediului sau inconjurator.

Sursa: www.americanpregnancy.org

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!