Sari la conținut

Tips & Tricks: La job, in timpul sarcinii

Aproape toate mamicile pe care le cunosc eu au muncit ca disperatele in timpul sarcinii ca sa termine proiecte, sa castige ceva bani in plus inainte de nastere sau pur si simplu sa isi pastreze locul de munca.

Ne credem supereroine si avem incredere nelimitata in fortele noastre. Dar cand vine vorba de sarcina, corpul nostru nu mai este numai al nostru, iar energia trebuie impartita pe din doua. De aceea lucrul in timpul sarcinii nu este nicidecum o sarcina usoara, iar viitoarele mamici ar trebui sa fie atente la semnele pe care corpul lor le da si sa stie sa isi dozeze efortul si energia.

In timpul sarcinii corpul sufera schimbari majore si vei avea de infruntat si cateva probleme in plus. Iata cum le poti face fata.

Greata si varsaturi

Se cheama greturi matinale, dar adevarul este ca te pot lovi oricand in timpul zilei. Ca sa linistesti greata care te poate apuca in timpul zilei la munca, urmeaza doua reguli simple.

Evita lucrurile care iti pot declansa greata

Clasica cafea de dimineata de la birou sau chiar mirosul de croissant, altadata atat de apetisant, iti pot face acum rau. Invata care sunt lucrurile care iti intorc stomacul pe dos si evita-le. Poti sa ii rogi de exemplu pe colegii de munca sa isi bea cafeaua in alta parte dimineata. Nu cred ca se va supara cineva pe o tanara gravida!

►Citeste si Ce poti manca daca iti este greata

Mananca des

Biscuitii si alte gustari sarate iti pot salva ziua atunci cand greturile se incapataneaza sa nu dispara de la sine. Tine un pachet de biscuiti sau de covrigei in sertarul de la munca ca sa poti apela oricand la acest mic secret. Te poate ajuta si ceaiul de ghimbir sau ghimbirul simplu.

Invata sa faci fata oboselii

Se poate sa te simti obosita deoarece corpul tau lucreaza din plin pentru a face fata cerintelor sarcinii. De aceea, orele de munca ti se vor parea si mai lungi si mai grele decat de obicei. Ca sa termini cu brio programul de munca incearca urmatoarele trucuri:

  • Mananca alimente bogate in fier si proteine. Oboseala poate fi un simptom al anemiei feriprive, dar ajustarea dietei te poate ajuta. Alege alimente cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, fructele de mare, legume cu frunze verzi, cereale fortificate cu fier, cereale integrale si fasole.
  • Fa pauze scurte, frecvente. Scola-te si fa cativa pasi ca sa te inviorezi.  Daca ai posibilitatea sa te retragi intr-un birou sau o camera de odihna, petrece cateva minute cu lumina stinsa, ochii inchisi si picioarele in sus. Vei vedea ca iti vei reincarca rapid bateriile.
  • Bea multe lichide. Pastreaza o sticla de apa la birou sau in zona de lucru si bea apa pe tot parcursul zilei.
  • Taie din activitati. Nu te mai inscrie pentru toate proiectele noi la munca, dramuieste-ti efortul pentru a trece cu brio de cele 8 ore de munca.  In plus, acasa, mai renunta la unele dintre activitati si vei avea mai mult timp sa te odihnesti. Incearca sa faci cumparaturi online sau sa angajezi pe cineva care sa faca curatenie in casa.

Nu uita de miscare. Desi exercitile sunt ultimul lucru la care te poti gandi dupa o zi lunga, activitatea fizica poate ajuta la cresterea nivelul de energie - mai ales daca stai la un birou toata ziua. Fa o plimbare dupa munca sau se alatura-te unei clase de fitness prenatal. Nu uita sa ceri acordul medicului.

►Citeste si Exercitii interzise in sarcina

 

Du-te devreme la culcare. Incearca sa dormi sapte pana la noua ore in fiecare noapte.  Daca te vei odihni pe partea stanga vei maximiza fluxul de sange pentru copil si vei scapa de umflarea membrelor. Pentru un plus de confort, dormi cu o perna intre picioare si sub abdomen.

Simte-te confortabil

Pe masura ce sarcina progreseaza, activitatile de zi cu zi, cum ar fi simpla ridicare in picioare pot deveni inconfortabile.  Nu uita de scurtele plimbari care sa te ajute sa pui sangele in miscare. Poti incerca de asemenea si:

Cand stai. Foloseste un scaun reglabil, cu un suport bun pentru partea de jos a spatelui pentru lungile ore de la serviciu. In cazul in care scaunul nu este reglabil, foloseste o perna mica pentru sprijin suplimentar pentru spate. Nu sta picior peste picior.

Cand stai in picioare. Daca trebuie sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp, pune unul din picioare pe un scaunel mic (sau o cutie). Schimba picioarele des si fa pauze frecvente. Poarta pantofi cu calapod confortabil.

Atentie la ridicare. Chiar si cand ridici ceva usor, nu te indoi din mijloc, indoaie numai genunchii. Tine greutatea aproape de corp si ridica din picioare, nu din spate. Evita raspucirea trunchiului cand ridici.

Stresul sub control

Stresul de la locul de munca te poate stoarce de energia de care ai nevoie in sarcina. Pentru a minimiza stresul la locul de munca:

Preia controlul. Invata sa prioritizezi sarcinile si, mai ales, sa delegi.

Citeste si alte sfaturi legate de sarcina si munca. 

Vorbeste. Discuta frustrarile de la locul de munca cu un coleg sau cu un prieten.

Relaxeaza-te. Practica tehnici de relaxare, cum ar fi de respiratia lenta sau imagineaza-ti ca esti intr-un loc frumos. Sau incearca sa urmezi cateva ore de yoga prenatala, atata timp cat ai acordul medicului.

Masuri de precautie

Anumite conditii de munca pot creste riscul de complicatii in timpul sarcinii - mai ales daca esti la risc crescut de travaliu prematur :

  • Expunerea la substante nocive
  • Statul prelungit in picioare
  • Ridicarea de greutati
  • Zgomotul excesiv
  • Vibratiile grele de la masinile mari
  • Temperaturile extreme

Daca esti ingrijorata cu privire la oricare dintre aceste probleme, vorbeste cu medicul. Impreuna puteti decide daca trebuie sa iei masuri speciale de precautie sau sa iti modifici indatoririle de munca in timpul sarcinii.

 

Sursa: Mayo Clinic

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!