Sari la conținut

De ce ai naste acasa?

Pentru noi notiunea este aproape de neconceput. Cum sa te supui pe tine si pe bebe unui asemenea risc? Oricat ai citi este imposibil sa stii mai mult decat un doctor care a asistat la sute de nasteri. Si, in plus, pana acum nu s-a auzit de vreun doctor care sa se opereze singur de plamani.

Cu toate astea, nasterea acasa nu este un SF. Ea se practica in multe regiuni ale lumii si in tarile nordice este extrem de intalnita. In ultima vreme din ce in ce mai mult se aud voci care sustin ca nasterea acasa este 'naturala', in beneficiul mamei si copilului si ar trebui sa se practice mai des. Cat de des? In toate cazurile in care nu exista complicatii previzibile dinainte. Nu este vorba neaprat de o nastere neasistata pentru ca exista un sistem legal de persoane pregatite sa ofere suport, moasele.

Sa vedem cateva dintre argumentele care sunt cel mai des vehiculate:

1. Mamele stiu in mod natural ce trebuie sa faca in timpul nasterii. Instinctul le spune ce este mai bine pentru corpul lor. Nu trebuie sa vina cineva dinafara sa le spuna.

2. Nasterea este controlata de partea primara a creierului nostru. Cu cat incercam sa o privim mai 'rational', impunand reguli, monitorizand, analizand cu atat inhibam mai mult partea primara a creierului.

3. Buna derulare a nasterii tine enorm de psihic. Iar oamenii, la fel ca orice alt mamifer, se inhiba atunci cand sunt observati, indemnati sa faca lucruri, verificati. Mai ales cand este vorba de persoane straine.

4. Noi nu stim exact cum se comporta hormonii de sarcina si ar trebui sa nu intervenim prin medicamente incercand sa-i facem sa reactioneze dupa placul nostru.

5. Nasterea ar trebui sa fie o experienta speciala si nu una de spital. Ceea ce nu se poate obtine atunci cand te afli intr-un mediu strain, rece, care simti ca te poate rani, fara ca tu sa poti de fapt sa controlezi ce ti se intampla.

6. Mamele in spital nu sunt privite ca indivizi, ci ca niste 'cazuri'. Nasterea este industrializata - trebuie sa se intample cat mai repede posibil si fara complicatii majore.

7. Rolul doctorilor ar trebui sa fie cat mai mic in nastere, mai exact acela de a nu strica ceva. Pentru ca natura stie foarte bine ce are de facut si dicteaza asta prin intermediul hormonilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!