Sari la conținut

Disfunctia simfizei pubiene in sarcina

Intinderile sunt bune pentru dezmortirea muschilor, dar pentru pelvis? Iata cum poti gasi o oarecare stabilitate atunci cand ligamentele din jurul osului pelvian devin prea relaxate, prea curand.  

Disfunctia simfizei pubiene este  una dintre afectiunile ciudate intalnite in sarcina, care suna bizar si este bizara. Aceasta inseamna ca ligamentele care tin in mod normal osului pubian aliniat in timpul sarcinii devin prea relaxate si elastice. Acest lucru, la randul sau, poate face legatura pubiana (cunoscuta si ca simfiza pubiana) instabila, provocand unele senzatii destul de ciudate si, uneori, durere.

Care sunt cauzele disfunctiei simfizei pubiene

Vinovatul din spatele acestei afectiuni este hormonul pe drept numit relaxina. Misiunea sa este de a face ligamentele elastice astfel incat copilul sa isi poata face locul cu usurinta in lume. Dar, uneori, relaxina isi face treaba foarte bine, ceea ce face ligamentele in jurul osului pelvian in timpul sarcinii prea laxe, prea repede (mult inainte ca bebelusul sa fie gata sa iasa), si care provoaca instabilitate (si, din pacate, durere), in zona pelvina.

Ce trebuie sa stii despre disfunctia simfizei pubiene

Desi picioarele tale nu se vor desprinde de corp, o sa ai senzatia ca se duc in directii opuse unul fata de celalalt (si restul corpului). Mersul pe jos, statul in picioare, sau rostogolirea in pat pot deveni cu adevarat dureroase din moment ce o articulatie se roteste mai mult decat cealalta, stricand balansul cu care erai obisnuita. In cazuri foarte rare, articulatia se poate departa considerabil, provocand ceea ce se cheama diastaza simfizei pubiene, care cauzeaza dureri mari in pelvis, pubis, solduri si fund (intr-adevar, o sa te doara la spate!).

Ce poti face

Incerca stabilizarea acestor ligamente prin purtarea unei centuri de suport pelvian (disponibile on-line), care "incorseteaza" oasele bazinului inapoi in loc in timpul sarcinii. Si ai grija sa faci exercitii Kegel care intaresc muschii pelvisului. Poti sa incerci mai multe tactici: stai jos pentru a te imbraca si evita ridicarile si tragerile grele.

In cazul in care durerea este severa, intreba-ti medicul despre analgezice (nu lua orice medicamente daca nu sunt aprobate de catre medic). Foarte rar, SPD poate face o nastere vaginala imposibila si medicul poate opta pentru cezariana. Si, in cazuri chiar mai rare, afectiunea se poate agrava dupa nastere, si va necesita interventie medicala. Dar de cele mai multe mame, odata ce copilul se naste si inceteaza de productia de relaxina, ligamentele vor reveni la normal.

Poti citi aici si despre alte probleme aparute in timpul sarcinii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!