Sari la conținut

Ecografia morfologică: tot ce trebuie să știi despre ea

Știai că, în timpul celei de-a 20-a săptămâni de sarcină, medicii pot identifica dacă bebelușul suferă de probleme cardiace sau are alte afecțiuni? Acest lucru este posibil prin efectuarea unei ecografii morfologice, un test care permite profesioniștilor să vadă organele și țesuturile bebelușului.

Ecografia morfologică oferă date importante despre sănătatea bebelușului, cum ar fi prezența malformaților sau alte probleme care pot apărea pe parcursul sarcinii. Ea utilizează unde sonore de înaltă frecvență, pentru a transmite imagini bidimensionale sau tridimensionale ale uterului.

Specialiștii recomandă mămicilor însărcinate acest tip de ecografie pentru a vedea dacă țesuturile bebelușului s-au dezvoltat corect. Mai mult, această ecografie evaluează localizarea placentei, a cordonului ombilical și a cantității de lichid amniotic.

► Citește și: Rezultatele unui nou studiu: detectarea complicațiilor din sarcină

De ce femeile însărcinate trebuie să aștepte până la a 20-a săptămână de sarcină pentru a face acest test?

Ecografia morfologică se face în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, în special între săptămâna 20 și a 22-a. Acest lucru se datorează faptului că, în aceste săptămâni, bebelușii și-au format sistemele și organele aproape complet. Mai mult, în a 20-a săptămână de sarcină, există mai mult lichid amniotic în jurul bebelușului. Drept urmare, imaginile obținute sunt mai clare, astfel încât specialistul să le poată evalua mai bine.

În funcție de dimensiunile bebelușului, specialiștii identifică vârsta gestațională a sarcinii. Pentru a face acest lucru, ei măsoară lungimea bebelușului, dimensiunea capului, femurului și osul piciorului. De asemenea, medicul verifică dacă bebelușul este activ, analizându-i mișcările. Mai mult, el vede dacă ritmul cardiac al bebelușului este corect.

► Citește și: Dezvoltarea fetusului în pântecul mamei. Proiect fotografic impresionant

Cu ajutorul ecografiei morfologice, specialiștii analizează anatomia bebelușilor și organele lor:

  • Biometrie fetală: specialiștii analizează oasele craniului și circumferința abdomenului. De asemenea, verifică dimensiunea femurului și greutatea estimată a bebelușului.
  • Formarea oaselor în cap și coloană, dezvoltarea sistemului nervos central și a altor structuri, cum ar fi ochii și gura.
  • Specialiștii evaluează poziția plămânilor și a inimii. În plus, verifică vasele de sânge.
  • De asemenea, ei analizează organele implicate în sistemele gastrointestinale și renale. În plus, specialiștii verifică cordonul ombilical și abdomenul.
  • Lungimea și simetria membrelor superioare și inferioare.
  • Și, în cele din urmă, ceea ce își doresc cel mai mult părinții: medicii sunt capabili să descopere sexul copilului.

Importanța ecografiei morfologice în timpul sarcinii

Ecografia morfologică ajută specialiștii să diagnosticheze următoarele aspecte:

  • Malformații congenitale: Acestea pot apărea la 2% dintre sarcini. Unele exemple ale acestor malformații sunt spina bifida, boli congenitale ale inimii, cum ar fi tetralogia Fallot, buza despicată, printre altele.
  • Anomalii în poziția placentei, permițând specialiștilor să identifice placenta previa.
  • Dacă bebelușul are cantitatea potrivită de lichid amniotic.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!