Sari la conținut

Rezultatele unui nou studiu: detectarea complicațiilor din sarcină

Un studiu recent a reușit să reproducă lichidul uterin, care poate ajuta la detectarea complicațiilor din sarcină. Deși studiul este în stadiu incipient, medicii se arată foarte optimiști.

Lichidul uterin este componenta esențială a unei sarcini sănătoase. Într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au descoperit o modalitate de a examina lichidul uterin în laborator. Descoperirile lor pot face posibilă detectarea complicațiilor sarcinii și chiar salvarea fătului, fără proceduri invazive.

► Citește și: Dezvoltarea fetusului în pântecul mamei. Proiect fotografic impresionant

Examinarea fătului necesită, de obicei, un ac sau o incizie. În acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au lucrat la eliminarea componentei invazive. Folosind organoizi, care sunt țesuturi create de celule stem, cercetătorii au reușit să creeze o simulare a lichidului uterin. Procedura le-a permis acestora să privească mai în detaliu elementele lichidului uterin și modul în care acesta funcționează.

„Pe lângă îmbunătățirea înțelegerii noastre asupra reglementării compoziției lichidului uterin, această inovație este directă și ușor transferabilă în domenii mai largi ale biologiei celulare, cu implicații pentru dezvoltarea personalizată sau de precizie a abordării medicinale”, spun cercetătorii.

► Citește și: Malformaţii congenitale la făt în timpul sarcinii. Explicațiile specialistului

Echipa de cercetători a reușit să studieze funcțiile lichidului uterin și legătura dintre uter și făt. Laboratorul a efectuat acest lucru fără o procedură invazivă asupra mamei.

„De fiecare dată când se efectuează o procedură invazivă în timpul sarcinii, acest lucru este foarte riscant”, explică dr. Gwenneth Simmonds. „Este posibil ca fătul să fie rănit sau să avem de-a face cu avort spontan. Există, de asemenea, potențialul de infecție, pentru că pielea este înțepată", adaugă ea.

Replicarea lichidului uterin poate ajuta la ameliorarea problemelor potențiale pentru studiu și testare, precum și pentru examinări viitoare.

► Citește și: 12 simptome în timpul sarcinii pe care NU trebuie să le ignori

Studiile anterioare au arătat că lichidul uterin are capacitatea de a transmite informații despre starea de sănătate a unei sarcini. Indicațiile privind problemele iminente și chiar pierderea sarcinii ar putea fi obținute din informațiile pe care le furnizează lichidul uterin.

„Trebuie să fim atenți la interpretarea acestui lucru. Nu înseamnă că avortul spontan poate fi oprit sau că vom afla de ce eșuează sarcinile.", spune dr. Levitt.

► Citește și: Sarcina extrauterină sau ectopică. Cauze, simptome, tratament

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a examina în continuare eficacitatea constatărilor.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!