Sari la conținut

Exista vreun pericol de la clorul din piscina?

Atunci cand esti gravida tinzi sa te feresti de absolut orice. Vorba aceea, „paza buna trece primejdia rea”, este la mare cinste in sarcina, insa nu intotdeauna reprezinta si cel mai bun sfat.

Multe viitoare mamici spun ca mai bine evita sa faca un lucru decat sa stea cu teama ca ar putea afecta bebelusul. Noi spunem ca cel mai bine ar fi sa se intereseze si sa se informeze asupra subiectului inainte de a evita sa faca lucruri care le-ar face bine (fizic sau sufleteste).

 

Nivelul clorului

Intrebarea ridicata de o tanara viitoara mama se opreste asupra eventualului pericol ridicat de apa cu clor din piscine. Poate oare clorul sa afecteze bebelusul?

Raspunsul este nu, mai ales daca nivelul de clor este atent monitorizat. Un nivel prea scazut de clor este de preferat chiar mai putin decat unul crescut deoarece poate permite germenilor sa se inmulteasca si astfel sa infecteze viitoarea mamica.
In ceea ce priveste un nivel ridicat de clor el ar putea pune probleme mamicii mai curand decat bebelusului, protejat bine de uter si de lichidul amniotic.

Nivelurile de clor din piscine sunt atent monitorizate in majoritatea piscinelor si trebuie sa se incadreze intre  1.0 si 3.0 PPM. Sub aceasta valoare nu se garanteaza omorirea germenilor.

Studiile efectuate de toxicologi au aratat ca este mai benefic sa inoti intr-o piscina cu apa sarata decat una cu apa tratata cu clor. Dar motivul pentru care au indicat acest lucru este legat de emanatiile toxice cauzate de evaporarea clorului din apa in piscinele inchise, cu apa incalzita. De aceea este bine sa gasesti o piscina descoperita, unde evaporarea clorului nu va pune problema inhalarii de toxine deoarece este disipat rapid in aer. In plus, vei respira aer curat si te vei simti mai bine.

Nu trebuie sa uiti totusi ca pielea este cel mai mare organ al corpului si tot ceea ce vine in contact prelungit cu pielea este in absorbit intr-o oarecare masura. Limiteaza-ti deci timpul petrecut la piscina pentru a nu te expune inutil riscurilor.

Este bine sa faci cateva ture de inot sau sa plutesti pe spate o jumatate de ora dupa care sa faci un dus rapid pentru a curata reziduurile de clor de pe pielea ta.

 

Beneficii aduse de inot

Beneficiile aduse de inot sau de exercitiile in apa atarna greu in balanta si te pot convinge sa mergi la piscina chiar daca nu esti o inotatoare ferventa.

Inotul te va ajuta in sarcina:

  • Sa te dezumfli. Iti vei simti mainile, picioarele si corpul mai usoare si mai flexibile
  • Sa scapi de durerile de spate. In apa greutatea ta se va repartiza total altfel, iar apa va prelua cea mai mare parte a ei. Te vei putea bucura astfel de o ora in care vei uita de durerile de spate, din ce in ce mai atroce in ultima parte a sarcinii pentru foarte multe dintre gravide
  • Te vei relaxa. Vei uita o vreme de griji, de spaime si controale medicale si te vei putea deconecta in totalitate.

Nivelul de efort depus in timpul sesiunii de inot va depinde direct proportional de varsta gestationala, de felul in care te simti si, bineinteles, de nivelul tau de cunostinte de inot. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • yozefina

    Piscina cu apa sarata este tratata de asemenea cu clor, numai ca este clor produs din sare, prin procesul numit electroliza sarii si nu clor adaugat in sistemul de dozare. Deci, nicio diferenta, ambele tipuri de piscine fiind tratate cu clor, care, intr-adevar, pastrat in parametri optimi nu dauneaza, insa aici va contrazic putin deoarece concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 – 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5mg/l. - verificati pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!