Sari la conținut

Fierul în timpul sarcinii: 5 motive pe care nu trebuie să le neglijezi

În general, atât femeile însărcinate cât şi cele care îşi doresc să devină mămici în viitorul apropiat sunt sfătuite să îşi administreze doze crescute de acid folic. Puține însă iau în considerare că şi fierul, mineral cu importante funcţii în organism, are o mare influenţă asupra stării de sănătate a fătului. De ce trebuie inclus în dieta unei gravide? Descoperă în articol 5 motive pe care nu trebuie să le neglijezi!

Necesarul de fier în timpul sarcinii se ridică la aproximativ 1.000 miligrame, în ultimul trimestru gravida având nevoie de 6-7 miligrame zilnic, de aproape 10 ori mai mult decât la începutul sarcinii.

►Citește și De cât acid folic ai nevoie în timpul sarcinii?

De ce trebuie inclus fierul în dietea unei viitoare mămici? Iată 5 motive care nu trebuie neglijate:

1. Previne anemia

Carenţa de fier este o tulburare de nutriţie la nivel global și, potrivit statisticilor, peste 32 de milioane de femei din lume nu au un aport suficient de fier. Astfel, apare anemia, iar această afecţiune pune în pericol atât viaţa gravidei, cât şi a fătului, deoarece creşte riscul de naştere prematură şi malformaţii congenitale.

2. Ajută la întărirea sistemului imunitar

Previne problemele motorii, îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi întăreşte sistemul imunitar

3. Are un rol important în prevenirea obezităţii infantile

E demonstrat ştiinţific faptul că femeile care nu au un aport corespunzător de fier în timpul sarcinii vor da naştere unor copii predipuşi la probleme de greutate – obezitate infantilă, mai precis.

4. Are un impact puternic asupra dezvoltării cerebrale a fătului

►Citește și Alimente interzise în sarcină, sfaturi de la nutriționist

5. Scade riscul de pierdere a auzului bebeluşului 

Studiile pe animale de laborator arată că deficienţa de fier în sarcină poate duce la întârzieri în dezvoltarea sistemului nervos auditiv, cu urmări deosebit de grave în deprinderea limbajului în copilărie.

Ce alimente conțin fier?

Fierul poate fi obţinut printr-o alimentaţie corespunzătoare (carne de vită, ficat de pasăre, ouă, stridii, scoici, năut, fasole, linte, broccoli, curmale uscate, caise uscate, spanac, cereale integrale) în special în primele luni de sarcină, însă în ultimul trimestru trebuie administrate şi suplimente sub formă de gluconat, dulfat sau fumarat de fier deoarece cantitatea necesară de fier nu poate fi acoperită doar printr-o dietă echilibrată.

Sursa: BabyCenter

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro