Sari la conținut

Gravida pe tocuri

Sarcina nu inseamna doar balerini, tenisi si papuci de plaja. Invata cum sa porti corect tocurile cat mai aproape de nastere.

 

Vedem vedete insarcinate catarate pe tocuri interminabile pana in pragul travaliului – chiar daca picioarele abia le mai incap in sandale minuscule, iar baretele le traverseaza umflaturile in fel si chip. Dar vedem si femei care, de cum burtica a devenit sesizabila, au pus tocurile sub cheie si s-au dedicat incaltamintei sport sau cu talpa plata, indiferent de ocazie. Primul caz nu-i sanatos, al doilea nu-mi pare frumos. Mie doctorul mi-a recomandat sa renunt la tocuri prin saptamana 26. Dar am avut o burta mica ce mi-a permis acest moft al modei pana aproape de nastere. Insa cu masura si cu gimnastica adecvata. Prin urmare, tocurile nu sunt dusmanul de la sine inteles al gravidei. Ci un factor de disconfort si chiar deteriorare fizica ce trebuie luat in considerare, cantarit si aplicat atat cat se potriveste fiecarei gravide si sarcini in parte.

Ai cateva lucruri de luat in considerare atunci cand te urci pe tocuri in sarcina:

Fa-o constient!

Odata cu cresterea burticii, centrul tau de greutate se schimba, iar asta iti schimba felul de a merge, in orice tip de pantof, chiar desculta. In plus, in sarcina devii tot mai neindemanatica din cauza ligamentelor tot mai relaxate – care pregatesc corpul pentru nastere. Astfel, riscul de a te impiedica si a cadea este tot mai ridicat pe masura ce sarcina avanseaza. Daca mai pui la socoteala si niste tocuri inalte, situatia este si mai periculoasa. Prin urmare, trebuie sa fii mult mai constienta si mai atenta la felul in care te deplasezi atunci cand porti pantofi cu toc. Cel mai intelept ar fi sa-i afisezi doar la ocazii speciale, cand ai transportul asigurat de colo-colo. Sau la birou, cateva ore pe zi.

 

Fa-o corect!

Orice femeie, atunci cand poarta tocuri, are tendinta sa-si arcuiasca spatele. Iar asta se intampla cu atat mai mult in sarcina, direct proportional cu dimensiunile burticii. Aceasta pozitie incorecta pune multa presiune asupra zonei lombare, mai ales – de unde si terifiantele dureri de spate de care se plang multe dintre gravide. Dar acest disconfort apare si la femeile care nu sunt insarcinate si poarta tocuri, dar si la cele care sunt insarcinate si nu poarta tocuri. Durerea din toate aceste situatii poate fi ameliorata sau chiar prevenita cu ajutorul gimnasticii speciale. Daca nu ai avut un instructor care sa te invete miscari si posturi speciale pentru sanatatea spatelui – precum cele din Pilates – nu este tarziu sa te inscrii la o clasa speciala de antrenament pentru gravide. Vezi mai multe detalii aici.

 

Fa-o adecvat!

Oricat de fanatica ai fi in sustinerea pantofilor cu toc cui pentru tinutele de zi cu zi si, mai ales, pentru mers la serviciu sau la ocazii, disconfortul pe care acestia ti-l vor crea pe masura ce sarcina avanseaza te va face sa te dai batuta. Dar nu dispera, exista – mai ales pentru anotimpurile calde – multe modele de sandale si pantofi cu platforma, care-ti ofera inaltimea dorita, dar si mai multa stabilitate pentru musculatura si articulatiile tale slabite. In plus, ar fi indicat sa alegi calapoade mai late, care sa cuprinda picioarele tale in continua expansiune, mai ales in trimestrul al treilei si, mai ales, in a doua parte a zilei. Totusi, daca insisti sa vii pe tocuri la serviciu, adu-ti la birou si niste balerini de schimb, ca nu se stie cat ti se vor umfla picioarele pana la sfarsitul programului.

 

Cel mai recomandat toc de catre medici este cel de trei centimetri – o nimica toata fata de cat obisnuiai sa porti, totusi e un toc, mai bine decat nimic, nu? Aceasta panta favorizeaza deplasarea greutatii corporale in fata pe laba piciorului, mai ameliorand disconfortul fizic.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!