Sari la conținut

Gravidele care merg la control in timpul sarcinii vor primi haine si produse pentru bebelusi

Veste buna pentru viitoarele mamici din Romania! Un nou proiect de lege propune ca mamele sa primeasca gratuit, la iesirea din spital, haine si produse de ingrijire pentru nou-nascut, cu conditia ca in timpul sarcinii sa se prezinte la consultatiile prenatale.

„Legea are ca scop stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin acordarea gratuita, pentru fiecare nou-nascut, a unui sprijin material care consta in produse de imbracaminte si ingrijire la nivelul indicatorului social de referinta. Sprijinul material se acorda o singura data, la iesirea din spital sau la eliberarea certificatului de nastere, doar daca gravida s-a prezentat la consultatiile prenatale”, potrivit proiectului depus la Senat, informeaza Mediafax.

Cei care au initiat proiectul legsilativ sustin ca România inregistreaza valori record ale mortalitatii materne si infantile. Peste jumatate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) si hipertensiune (18%). Astfel, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauza este prematuritatea. In fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri in România, iar rata prematuritatii a ajuns la noua la suta. Astfel, introducerea acestei masuri de preventie stimuleaza prezentarea la consultul prenatal si monitorizarea corespunzatoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbiditatii si mortalitatii materno-fetale. Si asta pentru ca in la noi in tara, doar o gravida din trei se prezinta la consultatiile prenatale in perioada sarcinii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!