Sari la conținut

Gravidele și lăuzele vor putea beneficia de investigațiile medicale necesare în cel mult cinci zile lucrătoare de la solicitare

 Mortalitatea maternă înregistrat creșteri, în ultimii ani, în România, trădând un indicator slab al calității şi eficacității îngrijirilor pre-, intra- şi postnatale. Pentru a combate acest fenomen, s-a propus un proiect legislativ prin care gravidele și lăuzele să aibă acces rapid la o serie de investigații medicale.

Proiectul a primit luni votul senatorilor. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial

Proiectul legislativ de modificare a OUG 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, propune facilitarea accesului la monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei.

Mai precis, investigațiile paraclinice necesare monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei vor trebui făcute în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării acestora.
Așadar, gravidele și lăuzele vor avea acces gratuit la analize medicale fără să fie nevoite să aștepte prea mult.

Potrivit HG 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a contractului-cadru, consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei sunt depistarea sarcinii, luarea în evidență a gravidei, supravegherea sarcinii și urmărirea lăuzei.

Consultațiile pentru urmărirea lăuzei la externarea din maternitate și la patru săptămâni de la naștere se acordă la cabinet și la domiciliu.

“Rata mortalităţii materne este cel mai important indicator al performanţei sistemului de sănătate dedicat medicinei materno-fetale. Acest indicator reflectă calitatea şi eficacitatea îngrijirilor pre-, intra- şi postnatale. Bineînţeles, se corelează cu frecvenţa şi calitatea monitorizării evoluţiei sarcinii, a riscurilor obstetricale directe şi indirecte, subliniază inițiatorii măsurii

Din păcate, România a înregistrat în ultimii ani o creştere accelerată a ratei mortalităţii materne: aceasta s-a dublat în ultimii ani, fiind mult peste media Uniunii Europene. (...) În multe dintre situaţiile asociate cu risc obstetrical direct foarte mare, sarcina este evaluată pentru prima dată de un medic obstetrician la momentu naşterii. E vorba de sarcini complet lipsite de monitorizare, fără nicio investigaţie prealabilă momentului naşterii”, explică aceștia.

Sursa: Avocatnet




 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!