Sari la conținut

Igiena in timpul sarcinii

Igiena in timpul sarcinii este esentiala. Sarcina obliga femeia sa respecte anumite reguli de igiena generala si locala mult mai stricte fie si doar pentru faptul ca sarcina si accelerarea metabolismului, precum si efortul general al organismului determina o scadere a capacitatii sistemului imunitar.

Toate acestea sunt motive care ridica standardele de igiena in timpul sacinii, cu atat mai mult cu cat sanatatea si rezistenta mamei o influenteaza direct pe cea a copilului.

Baia saptamanala este obligatorie. Aceasta trebuie sa respecte normele de temperatura si durata acestora. Foloseste pentru baia in cada sapunuri naturale si evita solutiile foarte agresive. Evita aromele sintetice si uleiurile naturale.

Curatenia organelor genitale este obligatorie si aceasta presupune atat toaleta locala zilnica, cat si curatenia absoluta a lejeriei intime. date fiind scurderile fiziologice din perioada sarcinii femeia gravida poate sa foloseasca tapoane zilnice, neutre fara miros, pentru ca eventualele "chimicale" pot produce iritatii locale. Femeia gravida trebuie sa stie ca pielea sa, in timpul sarcinii este foarte sensibila si mult mai putin protejata de bariere naturale.

O mentiune speciala: in timpul sarcinii nu se practica irigatii vaginale si nu se folosesc tratamente vaginale decat cu recomandarea medicului.

Transpiratia este foarte abundenta in timpul sarcinii, motiv pentru care este necesar un dus zilnic. Se va evita apa fierbinte, care ar putea provoca contractii uterine dureroase.

O atentie speciala trebuie acordata sanilor. Cresterea in volum a acestora, secretiile normale spre finalul sarcinii, impun o atentie sporita. O grija deosebita trebuie acordata mameloanelor care sunt foarte sensibile, dar si zonei de sub sani predispusa la micoze si iritatii.

Cand exista scurgeri mai abundente, prurit local (fenomen specific sarcinii) intens este necesar un examen al secretiei pentru a preciza cauza si a face tratamentul la indicatia medicului.

Trebuie adaugat ca sarcina predispune la infectii urinare, cele mai multe contaminari exterioare, motiv pentru care femeia gravida trebuie sa acorde o maxima atentie la micile detalii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!