Sari la conținut

Impactul sarcinii asupra adolescentei

In Romania, anual aproape 29 000 de adolescente devin mame, in timp ce 18 000 aleg sa intrerupa voluntar sarcina. Cea mai mare parte dintre ele provin din medii sarace si nu se pot baza pe un mare suport din partea familiei.

Urmarile psihologice ale sarcinii si nasterii in adolescenta sunt mai importante decat cele medicale. Klein in 1978, a scris despre nasterea in adolescenta ca initiaza un “sindrom al nereusitei” - in completarea educatiei, in limitarea marimii familiei si in capacitatea de a deveni independent.

 

Desi in trecut era privita ca un lucru foarte normal, in prezent este considerata o 'plaga sociala'. Femeile adolescente nu se mai pot inscrie usor in ceea ce este considerat acum a fi standardul - o femeie are dreptul la educatie si capacitatea de a se intretine singura, ceea ce impinge sarcina spre mijlocul varstei de 25 de ani. De aceea nu este nu este rar intalnita opinia ca cea mai buna optiune pentru o adolescenta gravida este sa avorteze. 

Presiunea este cu atat mai mare cu cat adolescenta nu are o gandire matura temandu-se mai mult de 'ce va zice mama?' decat de urmarile asupra vietii sale, pe care nici nu le intelege pe deplin. Riscul de depresie in urma sarcinii este mult mai mare in cazul adolescentelor. La fel si riscul ca tatal sa nu aiba mari legaturi cu mama si copilul. 

 

Un studiu facut in mediul urban asupra mamelor adolescente la 5 si 15 ani de la nastere arata ca la 5 ani, multe din mame lupta pentru a castiga o educatie si pentru folosirea contraceptiei si aproximativ o treime au nevoie de asistenta publica.

La 15 ani, cele care au reusit sa ramana in scoala au beneficiat de planificare familiala si asistenta financiara si au evitat alte nasteri in adolescenta.

 

Sarcina la varsta adolescentei poate fi un factor de risc si pentru sanatate

Atat mama, care are un organism inca in crestere, cat si fatul pot avea probleme. In cazul mamei pot aparea traumatisme la nivelul oaselor pelvice, pot fi probleme de hipertensiune sau anemie. 

In ceea ce priveste bebelusul, acesta s-ar dezvolta normal daca stilul de viata al mamei ar fi cel corect. Adesea insa sarcina la adolescente este insotita de un regim alimentar nesanatos, de lipsa de odihna si chiar de monitorizarea medicala a sarcinii incat fetei ii este greu sa accepte realitatea. 

 

Din ce cauza apar atat de multe sarcini in randul adolescentilor?

Tinerii au impresia ca sunt invincibili si nu se feresc aproape de nimic. Daca adaugi la asta si lipsa educatiei sexuale pentru ca traim intr-o societate pudibonda (desi nu atat de pudibonda incat sa nu punem mesaje sexuale pe toti peretii) ajungi la o combinatie exploziva. 

Tarile cu cel mai mic numar de sarcini in randul adolescentelor sunt cele in care relatiile sexuale intre tineri sunt vazute ca un act firesc, care face parte din dezvoltare si, in acelasi timp, tinerii privesc ca pe o dovada de prostie sa nu folosesti masuri de contraceptie.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!