Sari la conținut

Incompatibilitatea Rh, cauze si tratament

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata, unul dintre primele - si cele mai importante – teste pe care trebuie sa le faci este un test pentru identificarea tipului de sange. Acest test de baza determina tipul de sange si factorul Rh. De ce este important? Pentru ca factorul Rh poate juca un rol major in ecuatia sanatatii copilului tau.

 

Ce este Factorul Rh

Fiecare persoana are proteine specifice tipului de sange pe suprafata celulelor rosii. Exista patru tipuri de sange - A, B, AB si O.

Fiecare dintre cele patru tipuri de sange este clasificat in functie de prezenta unei alte proteine ​​de pe suprafata celulelor rosii, care indica factorul Rh. Daca ai aceasta proteina, esti Rh pozitiv. Daca nu ai proteina, esti Rh negativ.

Cei mai multi oameni - aproximativ 85% - sunt Rh pozitiv. Dar daca o femeie care este Rh negativ si un barbat care este Rh pozitiv concep un copil, exista posibilitatea ca acel copil sa aiba o problema de sanatate. Copilul din burtica mamei care este Rh-negativ poate avea sange Rh-pozitiv, mostenit de la tata. Aproximativ jumatate din copiii nascuti de o mama tata Rh-negativ si Rh-pozitiv vor fi Rh pozitiv.

Incompatibilitatea Rh, de obicei, nu este o problema daca mama se afla la prima sarcina pentru ca, daca nu exista un fel de anomalii, sangele fatului nu intra sistemul circulator al mamei in timpul sarcinii.

Cu toate acestea, in timpul nasterii, sangele mamei si copilului se pot amesteca. In cazul in care se intampla acest lucru, corpul mamei recunoaste proteina Rh ca o substanta straina si poate declansa producerea de anticorpi care lupta impotriva proteinelor Rh introduse in sangele ei.

Alte moduri in care femeile gravide care au Rh-negativ pot fi expuse la proteina Rh care poate cauza producerea de anticorpi, includ transfuziile de sange cu sange Rh-pozitiv, avortul spontan si sarcina ectopica.

Citeste si despre analizele de sange in sarcina. 

Anticorpii Rh sunt inofensivi pana la cea de-a doua sarcina (sau una ulterioara). In cazul in care mama va avea  un alt copil Rh-pozitiv, anticorpii ei Rh vor recunoaste proteinele Rh de pe suprafata celulelor sanguine copilului ca straine, vor trece in fluxul sanguin al copilului si vor ataca aceste celule. Acest lucru poate duce la umflarea si ruperea celulelor rosii ale copilului. Hemoleucograma copilului poate scade periculos de mult si are loc boala hemolitica sau boala Rh a nou-nascutului.

 

Prevenirea si tratarea bolilor Rh a nou-nascutului

In trecut, Rh incompatibilitatea a fost o problema foarte grava. Din fericire, s-au facut progrese semnificative care ajuta la prevenirea complicatiilor de incompatibilitate Rh si pentru tratarea nou-nascutilor afectati de boala Rh.

Astazi, cand o femeie cu potentialul de a se dezvolta incompatibilitate Rh ramane insarcinata, medicii ii vor administra o serie de doua injectii cu imunoglobulina Rh in timpul primei sarcini. Prima injectie este facuta in jurul saptamaii 28 de sarcina, iar a doua in termen de 72 de ore dupa nastere. Imunoglobulina Rh actioneaza ca un vaccin, prevenind corpul mamei sa produca anticorpi Rh potential periculosi care pot provoca complicatii grave nou-nascutului sau pot complica orice sarcini viitoare.

O doza de imunoglobulina Rh poate fi administrata si in cazul unei femei care are un avort spontan, o amniocenteza sau orice sangerare in timpul sarcinii.

In cazul in care un medic stabileste ca o femeie a dezvoltat deja anticorpi Rh, atunci sarcina va fi monitorizata indeaproape pentru a se asigura ca aceste niveluri nu sunt prea mari. In cazuri rare, in cazul in care incompatibilitatea este severa si copilul este in pericol, poate fi realizata o serie de transfuzii speciale de sange (numite transfuzii de schimb), fie in timp ce copilul este inca in uter, fie dupa nastere.

Transfuzii le de schimb inlocuiesc sangele copilului cu celule rosii care sunt Rh-negativ. Aceasta procedura stabilizeaza nivelul copilului de celule rosii din sange si reduce la minim deteriorarea cauzata de circulatia anticorpilor Rh din fluxul sanguin al copilului.

Din cauza ratei de succes a dozelor de imunoglobina Rh, sunt necesare transfuzii de schimb la mai putin de 1% din sarcini astazi.

 

Daca boala Rh nu este prevenita

Incompatibilitatea Rh cauzeaza rar complicatii la prima sarcina si nu afecteaza starea de sanatate a mamei. Dar anticorpii Rh care se dezvolta in timpul sarcinii ulterioare pot fi potential periculosi pentru mama si copil. Izoimunizarea poate duce la anemie severa, icter, leziuni cerebrale si la insuficienta cardiaca a nou-nascutului. In cazuri extreme, aceasta poate provoca moartea fatului, deoarece prea multe celule rosii au fost distruse.

Daca nu esti sigura ce factor Rh-ul si esti insarcinata, este important pentru sa mergi sa iti faci testul de sange. Cu depistare precoce si tratament de incompatibilitate Rh, lucrurile vor merge foarte bine. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!