Sari la conținut

Lucruri la care nu m-am gandit cand am ales numele copilului

Desi sa alegi numele copilului este o treaba extrem de serioasa eu nu pot sa spun ca i-am acordat cu adevarat atentia care i se cuvenea. Nici la primul si nici la al doilea copil, ceea ce arata ca unele lucruri se invata mai greu.

Si nu este vorba despre faptul ca nu imi plac numele alese - Radu si Vlad - doar ca au o problema spinoasa: sunt atat de multi Radu si Vlad incat nu ii pot duce nicaieri intr-o colectivitate si sa nu mai fie cel putin doi, trei de fata. Ceea ce este extrem de deranjant. Si nu pentru ca as vrea sa fie unici si irepetabili prin nume, au ei suficiente lucruri, mult mai importante, care le dau aceasta calitate, ci pentru ca numele lor nu sunt folosite. Daca sunt trei de Radu intr-o incapere sansele sunt mari ca Radu al meu sa nu fie strigat pe numele acesta. Doar nu ii vor striga Radu 1, Radu 2 sau Radu blond, Radu brunet. Asa ca te trezesti fie ca se foloseste numele de familie, fie ca se inventeaza o porecla sau o varianta: Vladut, Vladi, Vladimir, Raducu, Radone etc

Pornind de la aceasta observatie, pe care nu am avut inspiratia sa o fac la momentul potrivit, am sa va prezint cateva idei atunci cand alegeti numele copilului:

- petreceti cateva ore la locurile de joaca pentru copii. Este posibil sa aveti cateva revelatii. Puteti sa vedeti, de exemplu, care sunt cele mai folosite nume. Si sa va ganditi serios daca vreti si voi sa le utilizati pe aceleasi, oricat de mult v-ar placea. Un al doilea lucru pe care il veti vedea fara indoiala este ca numele copilului este strigat tare nu o data, ci de 10 ori in 10 minute. Incearca sa faci mental acest lucru si, daca treci de test atunci foloseste-l, daca nu mai bine nu. Degeaba ti se pare tie Ivan a fi cat se poate de interesant, daca nu il poti tipa in gura mare asociat cu un copil mai bine renunti la el.

- nu tineti numele secret. In ultima vreme este un adevarat trend in aceasta privinta cu tot felul de justificari: nu as vrea sa vorbeasca cineva de rau de numele copilului meu sau nu as vrea ca altcineva sa mi-l 'fure'. Argumentele nu prea au greutate. In primul rand pentru ca daca un nume nu place, asta nu inseamna ca nu ar placea copilul, ci o alegere a ta. Si cred ca suntem destul de maturi sa acceptam ca nu toata lumea este extrem e incantata de tot ce ne trece prin cap. In ceea ce priveste ideea furatului este destul de absurda. Daca nu pui un nume complet bizar gen 'masa' sau 'bloc' cu siguranta mai sunt si altii care se numesc la fel. Daca nu tineti numele secret puteti beneficia de reactia celorlalti. Doar copilul va trai intr-o societate si daca aceasta va avea dificultati cu acceptarea numelui va fi mult mai dificil copilului sa se descurce in ea.

- dati mai multe variante cu adevarat. Daca un copil se numeste Roseanne Elisabetha probabil va fi unic la noi in tara, dar si cu o mare problema pe cap, trebuind in permanenta sa isi silabiseasca numele si sa explice alegerea. Daca alegeti un nume complicat puneti-l pe al doilea mai simplu. Daca alegeti un nume monahal, lasati-l pe celalalt laic. Daca alegeti unul foarte cunoscut puneti-l pe al doilea mai putin folosit. Altfel riscati sa aveti un copil care sa imbratiseze cu toate fortele o porecla pentru ca niciunul din numele sale reale nu il ajuta sa aiba o interactiune usoara cu cei din jur.

 

Pe de alta parte numele sunt extrem de subiective, ceea ce unul iubeste altul displace cu toata fiinta. Asa ca impacati-va cu ideea ca nu toata lumea va fi extrem de incantata de numele ales. Cea mai importanta parere in aceasta privinta este a voastra, a parintilor. Si, nu uitati, un nume este pentru toata viata - trebuie sa sune bine si cand il strigati in parc si cand este scris in partea de sus a unui CV sau pe coperta unei carti. Sau, cine stie, tatuat.

sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti