Sari la conținut

Medicii au adus pe lume, cu succes, un bebeluș prematur de 649 de grame. Iată aici detalii despre acest caz rar

O fetiță cu o greutate de 649 de grame s-a născut la aproximativ 29 de săptămâni, la maternitatea Kharghar, India. Bebelușul a fost externat sănătos, după o ședere de 75 de zile în spital.

Nașterea prematură are loc înainte de a 37-a săptămână de la data scadentă estimată. Copiii prematuri sunt expuși unui risc mai mare de probleme medicale, cum ar fi icter, probleme cu rinichii, infecții, probleme de respirație și cele cardiace. De asemenea, pentru medici, este o provocare să aducă pe lume un copil prematur sănătos.

Aproximativ 10% din totalul de nașteri sunt premature, în ciuda eforturilor depuse de echipa medicală de a opri travaliul, însă acesta a fost un caz special, iar copilul a trebuit să fie născut prematur, deoarece avea FGR (restricție de creștere a fătului). Restricția creșterii fetale se referă la o afecțiune în care fătul nu este capabil să-și atingă dimensiunea determinată genetic. Cu alte cuvinte, bebelușul este mai mic decât ar trebui, creșterea este lentă sau s-a oprit din creștere.

Dr. Shaifali Patil, consultant ginecolog și obstetrician, Spitalul Maternității, Kharghar, a spus: „Mama avea restricții de creștere fetală, iar organele bebelușului nu erau dezvoltate. I s-a acordat îngrijire prenatală și consiliere cu privire la întreruperea sarcinii, deoarece ecografiile erau îngrijorătoare. Rezultatul operației de cezariană a fost, de asemenea, discutat cu cuplul, dar părinții erau hotărâți să aibă un copil. Mamei i s-au administrat medicamente pentru dezvoltarea creierului și pentru sănătatea pulmonară a copilului. După consimțământul familiei, bebelușul a fost născut prin cezariană."

Medicul a adăugat că: „Bebelușii născuți la 28 de săptămâni au aproximativ 1 kg la naștere. Mama nu avea antecedente de comorbidități. Prin urmare, nu se cunoaște motivul pentru care bebelușului i s-a limitat creșterea fetală. Cu toate acestea, Rachel cântărea doar 649 de grame în momentul nașterii și ar trebui să aibă 29 de săptămâni, dar avea doar 25 de săptămâni. De obicei, greutatea la 29 de săptămâni trebuie să fie de aproximativ 1,5 kg. Restricția creșterii fetale are loc într-o stare în care se observă insuficiența uteroplacentară și fetoplacentară. În această stare, fătul nu primește suficientă nutriție prin placentă, care este legătura dintre bebeluș și mamă. La naștere, Rachelei i s-a administrat un medicament special numit surfactant prin trahee. Respirația ei a fost susținută cu CPAP (un amestec de aer și oxigen sub presiune).”

Sursa



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!