Sari la conținut

Moduri simpatice de a-ţi anunţa copilul că va deveni soră / frate mai mare

Eşti însărcinată şi ai de făcut un anunţ important întregii familii. Dacă este a doua sarcină nu te vei mai concentra atât de mult pe modul în care îţi anunţi familia şi soţul, ci pe cum prezinţi vestea primului copil care, dintr-o dată, va deveni sora sau fratele cel mare, cu toate consecinţele care decurg de aici.

Nu este uşor să faci asta, întrucât ai inima foarte strânsă: îţi doreşti mult să îl accepte cu bucurie pe bebeluşul aflat încă în burtică, însă în acelaşi timp eşti conştientă că există multe probleme de gelozie şi competitivitate între fraţi. Ca să te liniştesc îţi voi spune că psihologii sunt de părere că nu există un mod corect de a anunţa a doua sarcină, doar că trebuie să încerci să prezinţi totul ca pe o experienţă pozitivă şi veselă.

Uite câteva moduri în care o poţi face:

Apelează la o carte

Da o tură prin librarii şi caută o carte care să fie despre o situaţie similară cu a voastră. O poţi citi copilului iar şi iar până când informaţiile ajung la el şi puteţi sta de vorbă despre marea surpriză pe care o pregăteşti tu. Nu va fi un proces rapid, astăzi te va întreba ceva, peste câteva zile altceva. Partea bună este că în astfel de cărţi evenimenul este prezentat ca un lucru pozitiv şi copilul se aşteaptă să se distreze foarte mult cu noul frate. 

Da o petrecere

Nu trebuie să fie una mare, de fapt cel mai bine este să fie o petrecere în familie cu voi, părinţii şi copilul. Decorează casa frumos, costumaţi-vă de petrecere, ia un tort, distrați-vă. Copiii adoră petrecerile, aşa că şi vestea pe care i-o dai i se va părea minunată.

Implică-ţi fraţii / surorile

Copiii pricep destul de greu relaţiile de familie dintre adulţi. Probabil că şi-au văzut unchii şi mătuşile des, dar nu au înţeles niciodată exact că aţi crescut împreună în copilărie. Le puteţi explica cât de importanţi şi speciali sunt fraţii în viaţa voastră şi le puteţi spune că şi ei vor avea la rândul lor, de acum încolo, pe cineva la fel de special în viaţa lor.

Apelaţi la pozele sale de când era bebeluş

Priviţi împreună albumele de când copilul acum mai mare era bebeluş. Spuneţi-i ce vârstă avea şi cum vă petreceaţi timpul. Asta îl va ajuta pe copil să înţeleagă că nu va avea de la început un tovarăş de viaţă, dar ca şi bebeluşul va creşte în timp şi vor putea face lucruri împreună. 

Desemnează-l micul tău ajutor

Copiii vor să se simtă importanţi şi să ajute. Dă-i posibilitatea de a face asta pentru a avea o părere pozitivă despre tot ceea ce se întâmplă. Sunt multe lucruri pe care le poţi face:

 • Să îl laşi pe copil să anunţe vestea celorlalţi din familie. Va crea surpriză / bucurie, va fi în centrul atenţiei şi asta îi va plăcea enorm
 • Decoraţi împreună camera bebeluşului sau pătuţul lui. Cere-i părerea atunci când cumperi ceva pentru bebeluş.
 • Îi poţi face chiar şi un album de «frate / sora mai mare» în care să documentaţi cât mai simpatico toate eforturile sale.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!