Sari la conținut

Nasteri exceptionale

Gemenii si sarcinile multipe, prematurii si prematurii foarte mici, imaturii si nou-nascutii intarziari, bebelusii cu incompatibilitati grave cu mama si copiii nascuti in situatii de urgenta, prin cezariana, sunt doar cateva din cazurile pe care medicii le califica ca fiind nasterile exceptionale. In aceasta categorie intra si toti bebelusii care vin pe lume in urma tratamenetelor de fertilitate si a fertilizarii in vitro, dar si copilasii care sunt conceputi de mame cu probleme grave de sananate, de la diabet, la afectiuni cardiovasculare sau care sufera de diferite tipuri de infectii virale (HIV, hepatita B).

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste prematuritatea ca fiind copiii care se nasc inaintea saptamanii a 37-a dupa ce mama lor a avut ultima oara menstruatie. Un copil care este nascut in saptaman a 36-a a sarcinii va fi, cel mai probabil, putin lent cu hranirea. Cei nascuti inaintea saptamanii a 33-a a sarcinii va avea probleme mai serioase, precum, cel mai probabil, plamani nedezvoltati, iar copilul nascut inaintea saptamanii a 28-a a sarcinii va avea multe probleme si destul de serioase, dar rata de supravietuire este una chiar remarcabila.

Rata de supravieture este indicata si de greutatea la nastere. Daca bebelusul are peste 800 de grame, el are o sansa de 90% de supravietuire, la peste 500 de grame, sansele se reduc la sub 50%. De cele mai multe ori micutii nascuti cu mult inainte de termen au anumite incapacitati fizice si psihice, dintre cere unele nu vor putea fi recuperate.  

Toti bebelusi care vin pe lume cantarind mai putin de 2500 grame sunt tinuti in incubator pana cand functiile organice incep sa se desfasoare normal.

La sugarii prematuri pot surveni ramaneri in urma: nu-si tin capul singuri la doua luni, nu apuca obiecte la patru luni, nu au pozitia sezanda la sase luni. Insa, intre un an si un an si jumatate, aceste decalaje sunt in mare parte recuperate, insa persista unele intarzieri in planul dobandirii deprinderilor complexe si al achizitiei limbajului, care se recupereaza in general pana la trei ani.

Post-maturii se nasc dincolo de termenul de noua luni, dar nu cu mai mult de o saptamana peste termenul normal. Parametrii lor de dezvoltare morfo-functionala au valori normale, poate usor crescute, dar acesti copii sunt suspectati de dizabilitati mintale.

Imaturii sunt bebelusi care se nasc la termen dar au o greutate mai mica decat valoarea normala, de regula sub 2500 de grame. Aceasta deficienta poate fi influentata de nutritia inadecvata sau insuficienta a mamei pe perioada sarcinii. Un aportul nutritiv corespunzator, ii ajuta sa depaseasca aceasta etapa si vor creste normal.

Gravidele cu diabet aduc pe lume bebelusi mari, cu risc de hipoglicemie in primele zile de viata. Glucoza din sangele matern trece prin placenta, dar insulina nu, asa ca fatul se naste cu un dezechilibrul al valoruilor glucozei in sange. Malformatiile, in special cele cardiace, sunt mai frecvente la copiii nascuti din mame al caror diabet nu este echilibrat in timpul sarcinii.

Copiii nascuti din mame cu hepatita B sunt atent monitorizati in cursul sarcinii. De regula acesti bebelusi vin pe lume inainte de termen, prin cezariana profilactica, in momentul ales de medic, cand dezvoltarea copilului ii asigura functionarea normala a tuturor organelor, pentru a reduce riscul transmiterii virusului de la mama la fat (virusul hepatitei B se transmite de la mama la fat prin lichidul amniotic, secretii vaginale, in cursul nasterii si prin alaptat, desi asupra acestui din urma aspect parerile sunt impartite).

In cazul inompatibilitatii de Rh se aplica operatia de cezariana inainte de termen, pentru a reduce afectarea copilului, mama fiind atent monitorizata in ceea ce priveste concentratia de anticorpi care afecteaza integritatea fatului.

Afla mai multe despre sarcinile multple si riscurile la nastere aici.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!