Sari la conținut

Noduri in cordonul ombilical

Nodurile aparute in cordonul ombilical sunt destul de rare, insa posibilitatea de a avea unul le sperie pe tinerele mamici.

Cordonul ombilical mediu este lung de aproximativ 50-60 centimetri si se pleaca de la ombilicul (buricul) copilului catre centrul placentei. In timpul sarcinii oxigenul copilului si nutrientii sunt transportati prin cordon la copil. De asemenea, produsele reziduale pot fi evacuate prin intermediul lui departe de copil.

Cordonul ombilical este acoperit cu o substanta cunoscuta sub numele de gelul Wharton. Gelul Wharton ajuta la acoperirea si protejarea cordonului ombilical. Previne comprimarea cele doua artere si a venei care trec prin cordon pentru a permite transportul substantelor nutritive.

Uneori, cordonul ombilical se poate innoda cu adevarat. Acest lucru se intampla atunci cand copilul face intoarceri devreme in sarcina, provocand un nod in cordon, de obicei atunci cand exista mai mult spatiu pentru miscare. Vestea buna este ca gelul tinde sa protejeze cordonul ombilical de la comprimare, chiar si in prezenta unui nod adevarat.

Nodurile adevarate, problematice, apar la aproximativ 1 din 2000 sarcini si sunt mai frecvente in cazul in care ai un cordon ombilical anormal de lung, sarcina gemelara monoamniotica si potential cu varsta avansata a mamei. Multe dintre aceste noduri nu sunt diagnosticate pana dupa nastere la examinarea placentei. Uneori, vei observa, in timpul travaliului, ca copilul nu tolereaza travaliul, asa cum ai sperat, iar acest lucru poate fi din cauza nodului.

Nodurile pot fi laxe sau pot fi stranse. Cu cat este mai strans nodul, cu atat mai probabil este sa apara probleme. Poti avea, de asemenea, mai mult de un nod intr-un cordon ombilical.

De obicei nu pun probleme insa daca se strang in timpul travaliului si provoaca suferinta fetala, se impune terminarea rapida a sarcinii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Raluca

    Pot aparea probleme MARI in cazul unui nod adevarat pe cordonul ombilical. Acest fapt a produs moartea baietelului meu in 35 de saptamani....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!