Sari la conținut

Noi dovezi: Fumatul in timpul sarcinii

Femeile care fumeaza in timpul sarcinii isi expun viitorii copii unor riscuri mari pentru sanatatea lor. Printre acestea se gasesc obezitatea si diabetul, afirma specialistii in domeniu.

Studiul a fost facut de catre specialistii de la o universitate din Lund, Suedia. Studiile precedente nu s-au concentrat pe efectele fumatului in timpul sarcinii asupra urmasilor acestor femei la varsta lor adulta.

In cazul in care copilul a carui mama a fumat in timpul sarcinii este fata, riscul ca ea sa faca diabet si obezitate este mai mare. Expertii au obtinut informatiile necesare studiului de la autoritatile medicale in domeniu.

Riscurile la care se expun gravidele fumatoare

Acestea au observat femeile care s-au nascut in anul 1982 sau mai tarziu si care au nascut cel putin un copil. Ei au luat in calcul un numar de peste 80.000 de nasteri. Informatiile au fost puse pe trei categorii, in functie de obiceiurile femeilor respective legate de tigari.

Cele trei categorii se refera la nefumatoare, fumatoare moderate (1-9 tigari pe zi), si fumatoare inraite (peste 9 tigari pe zi). Dintre fiicele femeilor studiate, 7.300 au devenit obeze, iar 291 au facut diabet gestational atunci cand, la randul lor, au fost insarcinate.Riscul acestui tip de diabet creste la femeile care au fost expuse moderat la efectele fumatului cand erau in faza uterina.

Fumatul si sarcina, categoric incompatibile

In cazul celor expuse intens efectelor fumatului inca dinainte de a se naste, procentul celor care au facut diabet gestational a fost de 52%. In plus, expunerea moderata a insemnat pentru aceste femei o probabilitate cu 26% mai mare de a deveni obeze, iar cele expuse intens efectelor fumatului au avut o probabilitate de 58% de a fi obeze.

Specialistii spun ca o cauza a acestor riscuri crescute poate fi data de schimbarile negative care apar in reglarea apetitului si satietatii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Indah

    What a pleasure to find someone who idfniteies the issues so clearly

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!