Sari la conținut

Ora magică – Ce este și de ce este atât de importantă

Dacă ai născut în una dintre maternitățile din România, sunt șanse foarte mari ca lucrurile să se fi desfășurat astfel: scos copilul (vaginal sau pe burtică), clampat cordonul ombilical, luat copilul pentru cântărit, spălat și alte proceduri medicale care aparent nu suportă amânare și înapoiat, în cel mai bun caz, după o oră.

Cum spun specialiștii că ar trebui procedat, pentru binele mamei și al copilului? După ce bebelușul vine pe lume în ritmul lui, ar trebui atașat pe pieptul mamei și lăsat acolo măcar o oră. De ce?  Este vorba despre „ora magică”!

Ora magică – Ce este ora magică

Închipuie-ți cum este ca primul mediu pe care îl cunoști și în care stai timp de 9 luni să fie unul perfect, din care să nu îți lipsească nimic – te obișnuiești cu o voce, cu un miros, cu o atingere... și toate îți devin casă. Apoi, brusc, după 9 luni ești scoasă afară, ți se face frig, ești luată de niște mâini străine, în mirosuri străine, curățat de ceea ce ți-a fost haină în această perioadă (vernixul), tăiată rapid legătura cu mediul tău (cordonul ombilical) și dus într-o cameră total străină. Cum sună?! Frumos început de viață într-o nouă lume, nu?

Dar dacă lucrurile s-ar desfășura altfel? Dacă ai ieși din acel mediu și ai fi pusă pe mama ta, ai sta în mirosul tău, ai auzi vocea care ți-e atât de cunoscută și ai simți căldura care ți-a fost casă timp de nouă luni? Nu doar că ai fi mai puțin stresată, ci s-ar putea să fii chiar fericită! Despre asta este ora magică! Despre prima oră din viața micuțului pe acest pământ, petrecută chiar pe pieptul mamei!

Altfel spus, în cuvinte mai frumoase, ora magică (contactul skin-to-skin, piele pe piele) este intervalul benefic pentru realizarea atașamentului între mamă și bebeluș.

Ora magică – Care sunt beneficiile orei magice

Pentru bebeluș:

Normalizarea temperaturii corpului, a respirației, a activității cardiace și a nivelul de glucoză.
La nivelul creierului mamei, se eliberează oxitocina (hormonul fericirii), care nu doar că o face pe mami mai fericită, ci va și stimula fluxul laptelui mamar. Deci, laptele vine mult mai ușor!
Bebelușului îi este crescută imunitatea, prin contactul cu bacteriile bune de pe corpul mamei (benefic mai ales dacă a fost născut prin cezariană și nu a luat contact cu flora bacteriană din vaginul mamei).
Placenta se elimină singură și cordonul poate fi clampat după pomparea cantității întregi a sângelui bebelușului.

► Citește și Tăierea întârziată a cordonului ombilicat – Avantaje și dezavantaje

Fiind lăsat într-un mediu aparent cunoscut, copilul este capabil de autocontrol, adică își va induce mult mai repede starea de calm imediat după naștere și va plânge mai puțin: 15 secunde, în comparație cu copilul despărțit de mamă care plânge aproximativ 15 minute

Pentru mămică:

Diminuarea riscului ca mămica să sufere de depresie postnatală (se atașează imediat de bebeluș)
Contractarea uterului și eliminarea riscului de hemoragie.

Ora magică – Cum se face, mai exact

Copilul trebuie șters (nu spălat), așezat gol pe burtica mamei și acoperit cu o pătură caldă și uscată. Cei doi rămân în contact piele pe piele cel puțin o oră după naștere, iar anumite proceduri medicale necesare se fac cu bebelușul pe mamă (ascultarea cu stetoscopul, injectarea de vitamina K), iar altele pot fi amânate una-două ore (cântărirea, măsurarea în lungime etc).

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!