Sari la conținut

Pregatirea pentru nastere: haptonomia

In timpul sarcinii, v-au fost propuse cursuri de pregatire a nasterii, recomandate, dar nu obligatorii. Ne gandim adesea la invatarea respiratiei, dar astazi maternitatile propun diferite metode. Cea mai des intalnita, numita si clasica, o veti gasi in toate maternitatile. Altele ne sunt propuse aproape peste tot, insa nu ezitati sa va informati. Veti gasi yoga, sofrologie, haptonomie, cantecul prenatal.
 

Pregatirea clasica pentru nastere

 
Un numar de 7 sedinte in medie, are scopul de a va linisti atat in privinta schimbarilor fizice, cat si asupra nasterii propriu-zise. Moasa sau medicul va vor explica asadar anatomia si modificarile corpului dumneavoastra, anestezia peridurala, nasterea, respiratia si alaptarea. Acestea sunt temele cel mai frecvent intalnite.
Datorita acestui curs, mamele (uneori acompaniate de partenerul lor) intra in contact cu persoane care vor fi acolo in ziua nasterii. Este un mijloc de a se familiariza cu mediul medical si de a elimina orice indoiala, orice teama, sursa de tensiune si durere.
Aceste cursuri au o parte teoretica desigur, dar si o parte practica. Exercitii de relaxare, de respiratie si de intarire a muschilor bazinului va vor fi explicate, pentru a le putea reproduce la dumneavoastra acasa inainte de a le pune in practica in ziua Z.
 

 Haptonomia

Putin cunoscuta, haptonomia este o comunicare prin atingere. Stiinta a atingerii si a afectivitatii, ea ajuta parintii sa comunice cat mai devreme cu bebelusul. Ei stabilesc astfel un schimb tactil afectiv care securizeaza deodata copilul, tatal si mama. Este un trio de nedespartit si aici locul tatalui este fundamental. Este, de altfel, rar cand femeile practica singure haptonomia, atat cat acest trio este puternic. Prin schimburi regulate, locul copilului se concretizeaza din ce in ce mai mult in fiecare zi, iar primirea care ii este rezervata, este unica.
 
Bazata pe 8 sedinte, incepand cu a 4-a luna de sarcina, haptonomia se practica in cuplu cu un medic. Nu exista sedinte de grup, aceasta insotire se face in intimitatea acelui trio fondator. Intalnirile permit parintilor sa evolueze in acumularea cunostintelor despre nastere, la finalul sarcinii. De fapt, ultimele sedinte sunt axate pe coborarea bebelusului, aratandu-i calea ce trebuie sa o urmeze pana la iesire.
 
Este posibil sa revina dupa nastere, cu bebelusul pentru a-l indruma catre autonomie. Se spune ca haptonomia face copiii inteligenti, curiosi si independenti…
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!