Sari la conținut

Relatia intima intre parteneri in timpul si dupa sarcina

Sarcina, travaliul si nasterea pot afecta pentru un timp relatiile sexuale in cazul multora dintre cupluri.

Spre sfarsitul sarcinii raporturile sexuale devin inconfortabile si mult prea solicitante din punct de vedere fizic pentru viitoarea mama. Dar daca intre parteneri mai au loc momente intime este decizia femeii. Daca la prima sarcina femeia este mult mai reticenta la a doua sarcina acesta este mult mai degajata, iar experienta isi spune cuvantul. Cert este ca relatiile intime nu doar ca nu sunt interzise, cu putine si rare exceptii din cauze medicale, dar sunt recomandate pentru ca sudeaza relatia intre parteneri si buna intelegere intre acestia.

Statisticile arata ca 50% din cupluri renunta treptat la sex in timpul sarcinii. Doar 10% din cupluri recunosc ca au reusit sa mentina o sexualitate "normala" de la inceputul pana la sfarsitul sarcinii si in toate aceste situatii fericite cei doi au admis ca meritul le apartine in egala masura.

Prin urmare, bucura-te de avantajele sarcinii asupra vietii de cuplu si transforma aceasta perioada intr-o amintire cat se poate de placuta, atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau. Copilul nu aude, nu este deranjat si in nici un fel afectat de realatiile intime dintre parinti sai.


Dupa nastere lucrurile se schimba din motive fiziologie. Femeia are nevoie de o perioada de refacere a corpului, iar perioada dureaza 6-8 saptamani. Aceasta perioada se refera la revenirea la normal din punct de vedere hormonal si la perioada minima necesara pentru revenirea la normal a uterului si organelor sexuale. In fapt perioada este mai lunga si implica suprasolicitarea fizica, somn si oboseala pe care le implica ingrijirea unui nou-nascut.

In plus este dificil sa treci de la rolul de parinte grijuliu si de mama care pe deasupra mai si alapteaza, la cel de iubit pasional si romantic. Dar nu este imposibil!

Sexul poate fi neglijat zile de-a randul sau chiar saptamani. Aceasta perioada poate fi cu siguranta dificila si pentru partener dar daca realizati impreuna ca poate trece ceva timp pana cand relatiile sexuale vor reveni la normal, nu veti fi atat de alarmati de absenta lor temporara. Este bine ca impreuna sa va gasiti timp pentru imbratisari, sarutari, pentru cuvinte dulci,plimbari in aer liber (daca se poate fara copil). Oricat ar fi de solicitant rolul de mama, nu este o dificultate ca in mijlocul zilei, sa-il imbratisezi sotul, sa-l saruti si sa-l intrebi daca totul este bine. Acelasi lucru este valabil si invers.


Dupa nastere perioada este cu siguranta dificila dar parintii trebuie sa strie ca aceasta este doar o chestiune temporara. Pentru siguranta dumneavoastra, inainte de reluarea vietii sexuale, este bine sa mergeti la medicul obstetrician pentru un consult de specialitate.


Indiferent daca exista sau nu o viata intima nu-ti neglija si nu-ti ignora partenerul, nu folositi aplative de genul "mami" si "tati" si nu refuza ideea de a planifica un moment de intimitate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!